En konføderasjon er en betegnelse på en sammenslutning av stater, et samfunn eller grupper, der partene i sammenslutningen ikke oppgir noe av sin formelle suverenitet.

I dag betegner konføderasjon primært sammenslutninger av nasjonalstater der statene har etablert felles beslutningsorganer eller rådgivningsorganer, men der normalt ingen beslutninger blir fattet uten at alle, eller et større flertall, er enige i dem. De som sitter i de aktuelle konføderale organer, sitter der mer som representanter for, eller utsendinger fra, konføderasjonens parter enn som selvstendige beslutningstagere. I konføderasjonsartiklene (1781–1789) som gikk forut for innføringen av USAs forfatning, het det at konføderasjonens kongress omfattet ambassadører fra de 13 deltagende statene. En konføderasjon skiller seg fra en føderasjon ved at de felles organer i en føderasjon har besluttende myndighet og dermed en overordnet funksjon i forhold til føderasjonens medlemsstater.

Historisk har konføderasjoner ofte utviklet seg til tettere sammenslutninger, til føderasjoner. Det er blant annet tilfellet med USA (fra 1789), med Det tyske forbund, som ble til føderasjon i det 19. århundre og til dels med Sveits, som fortsatt offisielt omtaler seg som en konføderasjon av kantoner. Canada er også en føderal stat, men med konføderale trekk, og striden om Quebecs status har forsterket de konføderale trekk ved den kanadiske styreformen. Den europeiske union (EU) er i hovedsak en konføderasjon, men den beveger seg i føderal retning.

Man ser også at motsatte utviklingsforløp kan gjøre seg gjeldende. Når imperier oppløses, erstattes de ofte med konføderale arrangementer. Det skjedde med det britiske imperiet, som ble til Det britiske samvelde (Commonwealth). Det har til dels også skjedd med det franske imperiet. I 1990-årene ble deler av den tidligere Sovjetunionen til Samveldet av uavhengige stater. Slike etterimperiale sammenslutninger fortsetter imidlertid ofte å vannes ut. Da forbundsstaten Jugoslavia gikk i oppløsning, lyktes det ikke å finne en konføderal løsning for hele området, og de gamle deltstatene ble selvstendige stater. Flere forsøk i Midtøsten på å lage arabiske konføderasjoner har etter relativt kort tid mislykkes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg