Sjøkreps, Nephrops norvegicus

Sjøkreps lever på bløtbunn eller sandblandet mudder eller leire, der de graver huler eller ganger.

Sjøkreps, Nephrops norvegicus, er en art av langhalekreps innen ordenen tifotkreps. Dette er et krepsdyr med stor utbredelse, og som fiskes i store mengder.

Faktaboks

Også kjent som
bokstavhummer, keiserhummer, jomfruhummer og rekekonge
Vitenskapelig navn
Nephrops norvegicus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Navn

Sjøkrepsen går under mange navn. Arten kaltes tidligere ofte for scampi, men også bokstavhummer, keiserhummer, jomfruhummer og rekekonge. På engelsk brukes navn som scampi, Norway lobster, Dublin bay prawn og langoustine. På norsk brukes betegnelsen scampi om tropiske tigerreker.

Bygning

Sjøkreps blir 24–25 cm lang. Den har et stort ryggskjold, og en leddet bakkropp med halevifte. Sjøkreps er mye mindre enn hummer, og har lange, men mye slankere klør enn den. Fargen er lyserød eller oransje, og skifter ikke når den kokes, slik som hos hummer. Øynene er nyreformet, og det har gitt opphav til det vitenskapelige navnet «Nephrops». Synet er viktig, ikke minst når de leter etter mat, som kan være andre krepsdyr, bløtdyr, børstemark og åtsler. Hunnen gyter flere hundre egg om sommeren, og de bæres under bakkroppen helt til neste vår.

Utbredelse

utbredelse av sjøkreps
Naturlig utbredelse av sjøkreps (Nephrops norvegicus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av sjøkreps

Sjøkreps er utbredt i Atlanterhavet fra Marokko til Island og norskekysten til Nord-Norge. Den finnes også i Middelhavet. Bestanden i Skagerrak og deler av Nordsjøen blir fisket fra Norge, Danmark og Sverige. Sjøkreps lever på bløtbunn eller sandblandet mudder eller leire, der de graver huler eller ganger. Hunnene går sjelden ut av hulene sine når de bærer egg.

Sjøkreps fiskes med teiner eller en spesiell sjøkrepstrål, som slepes over bunnen. I Norge tas også en god del sjøkreps som bifangst i reketrål. Fangstene domineres av hanner, fordi hunnene går mindre ut av hulene. Det tas store fangster rundt Storbritannia, og i Danmark er dette fisket meget viktig. På dansk kalles sjøkreps for jomfruhummer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

sjøkreps
Nephrops norvegicus
Tidligere vitenskapelig navn
Cancer norvegicus Linnaeus, 1758
Artsdatabanken-ID
16525
GBIF-ID
2226962

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg