Ferskvannsfisker er fisker som gyter i ferskvann, og lever minst sitt første yngelstadium i ferskvann. De fleste ferskvannsfisker lever hele livet i ferskvann. Noen ferskvannsfisker, som laksen, kan foreta vandringer ut i saltvann i visse perioder, mens noen ytterst få arter, som trepigget stingsild, kan reprodusere og leve både i ferskvann og saltvann.
Fisker som er avhengige av saltvann for gyting og utvikling av yngel kalles saltvannsfisker. Arter som i perioder finnes i ferskvann, men som kun gyter i saltvann, klassifiseres vanligvis ikke som ferskvannsfisker. Dette gjelder for eksempel ål og skrubbe.
Vi har totalt 44 arter ferskvannsfisker i Norge – av disse har 33 vandret inn til landet på egen hånd etter siste istid. I tillegg har 11 arter trolig kommet til landet med menneskets hjelp.
Det er store forskjeller fra landsdel til landsdel på hvilke ferskvannsfisker som er å finne. På Vestlandet finnes i hovedsak arter som også kan overleve i saltvann, slik som laks og ørret. Disse har vandret opp fra havet etter istiden.
De fleste av artene har vandret til Norge gjennom ferskvann og disse finnes særlig i østlige og nordlige deler av landet. Dette gjelder for eksempel abbor og gjedde. Forskjellen på hvor godt artene tåler kulde har også betydning for utbredelsen.
En fullstendig liste over Norges ferskvannsfisker finnes nederst i artikkelen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.