karpe

Karpe

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Karpe er en fiskeart i karpefamilien.

Faktaboks

Etymologi
over latin fra gammelgermansk
Vitenskapelig navn
Cyprinus carpio
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758

Bygning

Karpe er den største av karpefiskene i Europa, med vekt på opp mot 40 kilo og lengde over én meter. Den forekommer i en rekke ulike varianter: lærkarpe som mangler skjell, radkarpe med en skjellrekke noe over sidelinjen, speilkarpe med noen rader store uregelmessige skjell, og skjellkarpe med hele kroppen dekket av store, likeartede skjell. En spesiell variant – koikarpe – er utviklet som prydfisk for bruk i utendørs og innendørs dammer. Oppdrett av koi er en stor industri, og det produseres fisk i et utall fargevarianter.

Levevis

Arten, som kan bli over 50 år gammel, trives best i grunne vann med rik vegetasjon og høy vanntemperatur; synker temperaturen under 8 °C, slutter karpene å spise. Optimaltemperatur er mellom 23 og 30 °C, og gyting skjer ikke før vanntemperaturen når 17–18 °C. I nordlige områder som hos oss, tilbringer karpene vinteren nedgravd i bunnen i en dvalelignende tilstand.

Utbredelse

Karpen var opprinnelig utbredt i Eurasia fra Kina til Svartehavet, men er allerede fra oldtiden blitt spredt over store deler av verden ved menneskets hjelp på grunn av verdien den har som matfisk, ettertraktet sportsfisk og som prydfisk i dammer. Karpen har en svært lang historie som oppdrettsfisk i Asia. Det antas at karpen var naturlig utbredt i området rundt Svartehavet, Det kaspiske hav og Aralsjøen. I Europa er den naturlig utbredt i Donau. De naturlige bestandene av karpe er regnet som truet i Europa.

Karpen er spredt over stort sett hele verden. Særlig i Tyskland og Frankrike ble det tidligere drevet dambruk i stor skala på grunn av det velsmakende kjøttet.

I nyere tid er karpen flyttet rundt for å etablere lokaliteter for sportsfiske. En lange rekke fiskeforeninger verden rundt fokuserer utelukkende på meitefiske etter karpe.

Den første dokumenterte forekomsten i Norge er fra Bergensområdet i 1685. Selv om karpe er kjent utsatt flere steder i Norge, er det forholdsvis få dokumenterte forekomster i dag. I hvilken grad det er etablert varige bestander er ukjent. Karpen behøver relativt høye sommertemperaturer for å kunne gyte, noe som trolig begrenser hvor den kan etablere levedyktige bestander.

Karpen er satt på Artsdatabankens fremmedartliste, og er klassifisert som en art med stort potensiale for videre spredning. Spredningen skjer vanligvis i forbindelse med flytting av individer fra dam til dam, med formål å skaffe større muligheter for meitefiske. Det antas at spredningen har liten økologisk effekt, primært fordi karpen sjelden klarer å etablere selvreproduserende bestander.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

karpe
Cyprinus carpio
Artsdatabanken-ID
42608
GBIF-ID
4286975

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg