mort

Mort

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Mort er en karpefisk. Arten er vidt utbredt i Øst-Europa og Asia hvor den er en viktig matfisk. Morten er også vanlig i Vest-Europa, men der betraktes den nesten utelukkende som en sportsfisk.

Faktaboks

Også kjent som
Rutilus rutilus

Beskrivelse

Morten er vanligvis relativ småvokst og når sjelden størrelser på over 25–30 centimeter. Enkeltindivider kan nå størrelse på over 50 centimeter og veie over én kilo. Arten kan være vanskelig å skille fra mange andre karpefisker, spesielt når de er små. Morten kjennes ofte på at den har røde øyne (som også sørv kan ha) og ved at bukfinnene sitter rett under forkanten av ryggfinnen (sitter foran hos sørv). Mer høyryggede individer forekommer under gode forhold.

Leveområde

Morten er en av våre vanligste karpefisker og lever i innsjøer og stilleflytende elver, gjerne med mye vegetasjon. I større sjøer og i brakkvann lever den også mer i åpne vannmasser (pelagisk, for eksempel i Svartehavet og Østersjøen). Den lever mest av insektlarver, dyreplankton og alger. Der det er tilgang på muslinger og snegler blir også dette spist. I innsjøer med dårlig næringstilgang kan den også leve av det organiske materialet som finnes i bunnsedimentet.

Morten gyter på grunt vann eller i elver og bekker om våren.

Utbredelse i Norge

I Norge finnes den opprinnelig bare på Østlandet, men er i senere tid spredt av mennesker til vann nær Trondheim. I Drammensfjorden og ved Glommas utløp går den ofte ut i brakkvann på sommeren.

Systematikk

Mort er en art i familien Leuciscidae. Tidligere var den plassert i karpefamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg