Rutilus rutilus

Rutilus rutilus, mort.

Mort

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mort er en karpefisk i familien Leuciscidae. Morten er en av våre vanligste karpefisker og lever i innsjøer og stilleflytende elver. Den ligner andre karpefisker, men kjennes ofte på at den har røde øyne.

Faktaboks

Også kjent som

flassrøye, raufjæring, raudmort, sørrenne.

Vitenskapelig navn
Rutilus rutilus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Arten er vidt utbredt i Øst-Europa og Asia, hvor den er en viktig matfisk. Morten er også vanlig i Vest-Europa, men der betraktes den nesten utelukkende som en sportsfisk.

Beskrivelse

Morten er vanligvis relativ småvokst og blir sjelden større enn 25–30 centimeter. Enkeltindivider kan bli over 50 centimeter og veie over én kilo.

Arten kan være vanskelig å skille fra mange andre karpefisker, spesielt når de er små. Morten kjennes ofte på at den har røde øyne (som også sørv kan ha) og ved at bukfinnene sitter rett under forkanten av ryggfinnen (sitter foran hos sørv). Mer høyryggede individer forekommer under gode forhold.

Leveområde

Morten er en av våre vanligste karpefisker og lever i innsjøer og stilleflytende elver, gjerne med mye vegetasjon. I større sjøer og i brakkvann lever den også mer i åpne vannmasser (pelagisk, for eksempel i Svartehavet og Østersjøen). Den lever mest av insektlarver, dyreplankton og alger. Der det er tilgang på muslinger og snegler blir også dette spist. I innsjøer med dårlig næringstilgang kan den også leve av det organiske materialet som finnes i bunnsedimentet.

Morten gyter på grunt vann eller i elver og bekker om våren.

Utbredelse i Norge

I Norge finnes morten opprinnelig bare på Østlandet, men i senere tid har den blitt spredt av mennesker til vann nær Trondheim. I Drammensfjorden og ved Glommas utløp går den ofte ut i brakkvann på sommeren.

Artsdatabanken har klassifisert morten som en regionalt fremmed art som har høy risiko for å medføre negative økologisk konsekvenser dersom den introduseres til nye lokaliteter. Dette er fordi den ofte danner tette bestander som effektivt kan beite ned ulike typer byttedyr.

Predatorer

Mort henger til tørk
Mort henger til tørk på en solvegg på Finnskogen. Slik skulle fisken henge noen døgn, før den kunne legges på et mindre lys- og varmeeksponert sted for langtidslagring. På Finnskogen var det tidligere tradisjon for å spise mort, men da dette fotografiet ble tatt i 1976 var avhengigheten av mat fra lokal natur mindre. Den morten som tørkes på dette fotografiet skulle brukes som hundefôr.
Av /Digitalt Museum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Mort er viktig mat for fiskespisende fisk som for eksempel gjedde og stor abbor.

Systematikk

Mort er en art i familien Leuciscidae. Tidligere var den plassert i karpefamilien. Artsdatabanken plasserer alle norske karpefisker innen karpefamilien, men ifølge de mest oppdaterte oppslagsverkene, Eschmeyer’s catalog of fishes og FishBase, plasseres nå de fleste artene av karpefisk innen familien Leuciscidae.

Navn

Lokale navn på mort er blant annet flassrøye, raufjæring, raudmort og sørrenne.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

mort
Rutilus rutilus
Artsdatabanken-ID
42631
GBIF-ID
2359706

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg