krøkle
Krøkle
Lisens: CC BY 4.0

Krøkle er en fisk i loddefamilien. Som familienavnet sier, er den nært i slekt med lodda. I Norge finnes den i innsjøer og større elver på Østlandet.

Faktaboks

Også kjent som
nors, slom, blågjel, kot
Vitenskapelig navn
Osmerus eperlanus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Krøkla har en slank og halvt gjennomsiktig kropp. Munnen er stor og med kraftige tenner.

Levevis

Krøkla er en ferskvannsfisk, men den forekommer ofte i brakkvann. Enkelte bestander vandrer også mellom gyteplasser i ferskvann og oppvekstområder i sjøen; de er det vi kaller anadrome. Anadrome krøkler kan bli opptil 35 centimeter, mens krøkle som lever i ferskvann sjelden blir større enn 20 centimeter.

I Mjøsa, der den er tallrik, blir den vanligvis 9–13 centimeter lang. Inne i de store stimene med småvokst krøkle opptrer innimellom en liten prosent dobbelt så store, «kongekrøkler» eller «krøklekuer». Disse store krøklene er ofte kannibaler.

Krøkla er viktig næring for ørret, røye, abbor, gjedde og lake. Der krøkla er vanlig, finner man ofte også storvokst ørret.

Krøkla lever mest dypt, men om våren går den inn på grunt vann for å gyte. Da kan den bli fisket i store mengder, gjerne med bruk av not. Krøkla har en karakteristisk lukt av agurk, men lukten forsvinner ved steking. Noen steder i Europa (Russland og Baltikum) er den en viktig matfisk.

Utbredelse

utbredelse av krøkle
Utbredelse av krøkle (Osmerus eperlanus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av krøkle

Krøkla finnes i Nord-Russland, Finland og store deler av Nord- og Mellom-Europa. I Norge finnes den i innsjøer og større elver på Østlandet, til og med til Vegårvassdraget.

Krøkla har også blitt flyttet av mennesker for å fungere som fôrfisk for ørret. Artsdatabanken klassifiserer krøkla som en regional fremmed art, og vurderer at den har et moderat invasjonspotensial og at den økologiske effekten av slik spredning er middels. I Fremmedartslista blir arten derfor klassifisert til å ha høy risiko.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

krøkle
Osmerus eperlanus
Artsdatabanken-ID
42657
GBIF-ID
2410854

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg