Laksefiske i Numedalslågen
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Fiske fra båt
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Linefiske
Tegning av Lauritz Haaland fra rundt 1900 som viser linefiske. Originalen er i Norges Fiskerimuseum.
Linefiske
Av .

Sportsfiske er et fritidsfiske som utøves for fornøyelsens, rekreasjonens og sportens skyld. Sportsfiske utøves med stang, håndsnøre og enkel line med krok som er bestemt til frivillig å slukes av fisken. Fiske med stang eller håndsnøre er det vanligste fisket blant fritidsfiskere i Norge og kan utøves både fra land og båt.

Det er mange ulike spesialiseringer innen sportsfiske, slik som fluefiske, artsfiske og meitefiske. Men også det typiske fisket med stang og sluk fra land eller båt faller inn under definisjonen sportsfiske.

Det er innenfor sportsfiske det som oftest praktiseres frivillig fang og slipp.

Organisering og konkurranser

Ivrige sportfiskere er ofte medlemmer av organisasjoner som fremmer deres interesser, deriblant Norges Jeger- og Fiskerforbund og Norges Havfiskeforbund.

Det arrangeres en rekke sportfiskekonkurranser innenfor de ulike spesialiseringene, der det både kan konkurreres om fanget kvantum og antall arter. De senere år har flere og flere konkurranser fokusert på arter, da dette anses som mer bærekraftig enn å konkurrere om å fiske opp størst mulig kvantum av fisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg