Abbor

BON. Begrenset gjenbruk

Abbor, benfiskart i abborfamilien. Svært vanlig fisk i ferskvann i Europa. Abbor er en god matfisk og fiskes med blant annet stang og garn.   

Abbor er lett å kjenne på de to ryggfinnene hvor hele den fremre har piggstråler, ved 5–6 eller flere mørke tverrbånd, og ved gulaktige brystfinner og rødlige bukfinner. Abborens grønne eller brune farge varierer ellers sterkt etter levestedet.

Abbor lever det første året av dyreplankton, men allerede første høsten starter de å spise hovedsakelig ulike bunnlevende dyr (hovedsakelig insekt-larver). Litt større abbor er rovfisker. De er seiglivede, så de tåler lengre transport. Rognen gytes om våren og festes på grunt vann mellom vannplanter og kvister; større hunner gyter 80 000–300 000 egg. I overbefolkede vann blir abbor bare 13–14 cm lange «tusenbrødre» med vekt ca. 25 g, men kan under gunstige forhold nå opp i 2 kg, i sjeldne tilfeller over 50 cm og over 4 kg. Hos abbor vokser hunnene langt hurtigere enn hannene, de blir også vesentlig større enn hannene.

Abboren er meget alminnelig i fersk- og brakkvann i Europa og Sibir. I Norge er den alminnelig på Sør- og Østlandet, mangler på Vestlandet, opptrer mer stedvis i Trøndelag, Nordland og Troms, men er igjen alminnelig i Finnmark. Den er vesentlig en lavlandsform. Genetiske studier viser at abboren i Norge trolig har vandret inn fra to ulike refugier  hvor de overlevde siste istid. Én gruppe finnes nå hovedsakelig vest for Oslofjorden og i Finnmark, og spredt rundt Østersjøen. Dette er trolig den abboren som vandret tidligst inn i landet, fra et refugium øst i Russland. Senere har en annen gruppe vandret inn via svenske vassdrag og er nå å finne i Øst-Norge og i hele Østersjø-området. Denne gruppen hadde trolig et refugium i Sør-Europa.

I Nord-Amerika finnes den meget nærstående arten gulabbor, Perca flavescens.

Abboren er en god matfisk. Fiske etter abbor drives med stang, ruser, teiner, line og garn og er et meget populært fiske. Med stang fiskes abbor med kastesluk (spinnere, skjesluker, wobblere) eller med agn og dupp (duppmeite). Abborfiske foregår ofte også som isfiske.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.