sørv

Scardinius erythrophthalmus, sørv. Foto fra: Århus, Danmark

Artikkelstart

Sørv er en karpefisk. Arten er utbredt i det meste av Europa, mens den i Norge kun er naturlig utbredt lavereliggende deler av Østlandet. Arten var trolig en av de siste ferskvannsfiskene som vandret inn i landet etter siste istid, og den har derfor ikke klart å komme langt inn i landet.

Faktaboks

Også kjent som
Scardinius erythrophthalmus

De senere årene har arten blitt spredt til en rekke vann på Østlandet og langs Sørlandskysten, og den regnes som en invaderende art.

Beskrivelse

Sørven kan under gode forhold bli opptil 45 centimeter lang og veie opptil 2 kilogram. Den ligner mort, men ryggfinnen sitter tydelig bak bukfinnene. Litt større sørv har blankt messingfargede sider og røde finner og øyne.

Levevis

Sørven lever av ulike bunndyr og dyreplankton. I tillegg er den en art som aktivt spiser detritus (dødt organisk materiale), alger og diverse vegetasjon. Den kan trolig påvirke vannkvaliteten der den opptrer i store mengder.

Sørven er varmekjær, og den krever relativt høye temperaturer for å gyte. Gytingen skjer på sommeren, og eggene festes på vegetasjon i stille vikter.

Den lever på grunt vann i vegetasjonsrike elver og innsjøer. Sørven kan også vandre ut i brakkvann om sommeren.

Invaderende art

Artsdatabanken vurderer sørven som en invaderende art. Det vi si at når den kommer inn i nye lokaliteter, utenfor sitt opprinnelig utbredelsesområde, så har den negative effekter på økosystemet. Arten har blitt klassifisert til å ha stort invasjonspotensial og middels økologisk effekt.

Systematikk

Sørv er en art i familien Leuciscidae. Tidligere var den plassert i karpefamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Forsgren E, Hesthagen T, Finstad AG, Wienerroither R, Nedreaas K og Bjelland O (2018, 5. juni). Scardinius erythrophthalmus, vurdering av økologisk risiko.
  • Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg