niøyer

Havniøye, Petromyzon marinus
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Hodet til elveniøye, Lampetra fluviatilis, fotografert i Belgia.

Artikkelstart

Niøyer er en klasse av rundmunner (kjeveløse fisk). I Norge forekommer fire arter av niøyer. De voksne niøyene suger blod av andre fisker, og spiser død fisk.

Faktaboks

Også kjent som

ninauge

Petromyzonti

Tidligere kjent som Cephalaspidomorphi

Klassen niøyer omfatter én nålevende orden (niøyer; Petromyzontiformes) med tre familier: niøyefamilien (Petromyzontidae), Geotriidae og Mordaciidae med totalt 48 arter.

Beskrivelse

Niøyene har sju gjelleåpninger på hver side og ett enkelt nesebor – teller man på en av sidene gjelleåpningene, øyet og neseboret, har man de ni «øynene» som har gitt denne gruppen navn. Niøyene mangler kjever.

Levevis

Som voksne er niøyene parasitter som suger blod og kroppsvæske fra av andre dyr (oftest andre fisk). De gyter i ferskvann i på våren-forsommeren. Hunnen lager en gytegrop ved å flytte på stein på elva. Under gytingen suger hunnen seg fast til en stein i overkant av gropen de har laget. En eller mange hanner suger seg fast til hunnen og slipper ut spermier (melke) når hunnen legger eggene sine i gropa.

De blinde larvene (ammocoetes) lever nedgravd i sand- og mudderbunn tre til fem år før de forvandles til voksne. Larvene lever av små mikroorganismer, alger og organiske partikler. Larvene skifter så form til den voksne formen, og det er nå den spesielle sugemunnen utvikles. I tillegg til sugemunnen har de horntenner som blant annet kan brukes til å raspe hull i huden til byttet.

Noen arter blir kjønnsmodne direkte etter omdanningen fra larveformen (dette gjelder bekkeniøye), mens andre arter foretar vandringer ut i innsjøer og store vassdrag (som elveniøye) eller til havs (som havniøye).

Arter i Norge

I Norge forekommer fire arter: havniøye, elveniøye og bekkeniøye forekommer stort sett opp til Midt-Norge. Videre er arktisk niøye funnet noen få ganger i Pasvikelva, hvor den ser ut til å ha sin vestgrense.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg