ørekyt

Phoxinus phoxinus, ørekyt. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Ørekyt

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ørekyt er en karpefisk. Den er vår minste karpefisk og blir sjelden over tolv centimeter lang. Den skiller seg fra alle sine slektninger ved at den har meget små skjell og en slank, ørretlignende kropp.

Faktaboks

Også kjent som
Phoxinus phoxinus

Andre navn på ørekyt er ørekyte, gåløye, gorkime, gorkyte og kime.

Beskrivelse

Fargen varierer sterkt og spesielt under gytingen blir hannene svært fargerike. I fullt utviklet gytedrakt kan man finne individer med en broket blanding av smaragdgrønt, rødt, glinsende hvitt, melkehvitt og svart, sølv- og gullglans. Slik kan man si at hannen i gull gytedrakt er en av våre aller vakreste ferskvannsfisker. Men fargene taper seg meget snart etter fiskens død.

Utbredelse

Ørekyten lever helst i klart, strømmende vann og klare innsjøer, og er utbredt så godt som over hele Europa og Nord-Asia. I Norge er den alminnelig på Østlandet og nordover til Dovre, i Lierne i Trøndelag, i Målselv og fra Kautokeino-vassdraget til Sør-Varanger.

De senere tiår er ørekyt blitt spredt til en rekke nye områder og finnes nå i alle landets fylker. Den er også i ferd med å spre seg over store deler av Hardangervidda, hovedsakelig grunnet menneskelig aktivitet (blant annet ved bruk av levende agn). Denne spredningen anses av miljøforvaltningen som meget uheldig ettersom ørekyt er en sterk konkurrent til ørret. I grunne høyfjellsvann vil avkastningen av ørret vanligvis bli redusert der ørekyt er introdusert. For å hindre spredning videre vestover over vannskillet ble det høsten 1999 brukt giftstoffet rotenon for å fjerne arten.

Systematikk

Ørekyt er en art i familien Leuciscidae. Tidligere var den plassert i karpefamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg