Gyting er at fisken reproduserer ved at hunnene legger rogn og hannene utsondrer melke (sperm) som befrukter disse eggene. Gyting er en prosess som skjer utenfor kroppen.

De fleste fiskearter gyter til bestemte årstider, men gytetiden kan variere mye fra sted til sted, avhengig av de lokale forholdene. Mange saltvanns- og ferskvannsfisk gyter om våren, fra senvinteren til frempå forsommeren, f.eks. torskearter, flyndrearter, karpefisk, gjedde, abbor. Andre gyter om høsten: laks, ørret, røye, sik m.fl. Nesten til alle årets tider kan man i et eller annet farvann finne en sildebestand som gyter, men de viktigste bestandene er vårgytere (norsk vårsild) eller høstgytere (nordsjøsild).

Selve gytingen varer vanligvis noen få uker, hos enkelte arter lenger. For enkelte arter er gytingen over på minutter, spesielt for hunnfisken. Hos enkelte arter, som for eksempel trepigget stingsild, produserer hunnene egg i mange omganger. Dette fører til en svært lang gyteperiode. Gytingen er en stor påkjenning for både hunn- og hannfisken, og hos enkelte arter, f.eks lodde, dør hunnene og en stor del av hannene etter gytingen. Hos arter som ål og stillehavslaks dør alle individene etter gytingen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.