kanadarøye

Kanadarøye
.

Artikkelstart

Kanadarøye er en fiskeart i laksefamilien. Den er storvokst, fiskespisende og tilhører samme slekt som røye. Kanadarøye er naturlig utbredt i Nord-Amerika, spesielt Alaska, Canada og i Great Lakes i USA. I enkelte norske vann og vassdrag forekommer den som invaderende art.

Faktaboks

Uttale
kˈanadarøye
Også kjent som

Salvelinus namaycush

canadarøye

Utbredelse og livsløp

Kanadarøya lever helst i relativt store og kalde innsjøer. Den er oftest å finne på relativt dypt vann. Som ung lever den av dyreplankton og vanninsekter, men starter tidlig å spise fisk. Etter å ha startet med fiskespising vokser den raskt og kan bli svært stor, over 45 kilo.

Bestanden i Great Lakes har gått sterkt tilbake etter at vannsystemene ble åpnet for skipstrafikk fra havet. Det førte til at parasitterende niøyer fikk adgang til sjøene og angrep kanadarøya og andre fisk i vassdraget.

Forekomst i Norge

Kanadarøya kom til norske vassdrag da yngel fra et svensk klekkeri ble satt ut i Lierne i 1971–1972. I dag er arten registrert i en rekke innsjøer i Trøndelag. Arten ble blant annet observert i de store regulerte sjøene Tunnsjøen og Limingen, selv om ting tyder på at kanadarøya har blitt borte fra disse innsjøene. I 1985 ble arten utsatt i Lutvann ved Oslo, hvor den ser ut til å gyte og formere seg. Muligens finnes den også i Maridalsvannet og Nøklevann. Det er også observasjoner av kanadarøye i et lite antall innsjøer i tillegg til de som er nevnt her. Spredningen skyldes trolig ulovlig utsetting.

Kanadarøya er plassert på fremmedartslista til Artsdatabanken. Arten ble i 2018 plassert i kategorien lav risiko. All videre utsetting er forbudt, som for fremmede fiskearter for øvrig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg