Kanadarøye er en fiskeart i laksefamilien. Den er storvokst, fiskespisende og tilhører samme slekt som røye. Naturlig er kanadarøye utbredt i Nord-Amerika, spesielt Alaska, Canada og i Great Lakes i USA.  I enkelte norske vann og vassdrag forekommer den som invaderende art.  

Kanadarøya lever i innsjøer, helst i relativt store og kalde innsjøer. De er oftest å finne på relativt dypt vann. Som ung lever den av dyreplankton og vanninsekter, men starter relativt tidlig å spise fisk. Etter å ha startet med fiskespising vokser den raskt og kan bli svært stor, over 45 kilo. 

Bestanden i Great Lakes har gått sterkt tilbake etter at vannsystemene ble åpnet for skipstrafikk fra havet. Det førte til at parasitterende niøyer fikk adgang til sjøene og angrep kanadarøya og andre fisk i vassdraget. 

Kanadarøya kom til norske vassdrag da yngel fra et svensk klekkeri ble satt ut i Lierne i 1971–1972. I dag er arten registrert i minst ti innsjøer i Nord-Trøndelag, blant dem de store regulerte sjøene Tunnsjøen og Limingen. I 1985 ble arten utsatt i Lutvann ved Oslo, hvor den ser ut til å gyte og formere seg. Muligens finnes den også i Maridalsvannet og Nøklevann. I 2016 ble det også fanget kanadarøye i vann i Nordland.

Kanadarøya er plassert i kategorien høy risikoNorsk svarteliste 2012. All videre utsetting er forbudt, som for fremmede fiskearter for øvrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.