dvergmalle

Ameiurus nebulosus, dvergmalle. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Ameiurus nebulosus, dvergmalle. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Artikkelstart

Dvergmalle er en fiskeart i dvergmallefamilien. Arten er naturlig utbredt i Nord-Amerika, men ble utsatt som en potensiell sportsfisk mange steder i Europa i 1850-årene. Den ble også utsatt i Norge rundt 1890. Hovedutbredelsen er i Åros- og Askerelvvassdraget i Asker. Den er også spredt til enkelte småvann i Nord- og Østmarka ved Oslo. Statusen til arten er lite kjent.

Faktaboks

Også kjent som

Ameiurus nebulosus

Arten er vurdert some en fremmed art av Artsdatabanken. Den ble i forbindelse med Fremmedartslista i 2018 vurdert til å ha et begrenset invasjonspotensiale og liten kjent økologisk effekt.

Dvergmalla har en trinn, mørkfarget kropp uten skjell og med 4 par lange skjeggtråder omkring munnen. Vanlig størrelse er rundt 100–200 g, men de kan potensielt bli rundt 1–2 kilo tunge.

Arten gyter om sommeren på grunt vann i et reir paret bygger under en trerot, en stein eller liknende. Egg og yngel voktes av hannen. Dvergmalla er svært fleksibel i kosten, men det er lite kunnskap om arten i norske eller nordiske innsjøer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Forsgren E, Hesthagen T, Finstad AG, Wienerroither R, Nedreaas K og Bjelland O (2018, 5. juni). Ameiurus nebulosus, vurdering av økologisk risiko. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Les her.
  • Hesthagen, T og Brabrand Å 2018. Forekomst av dvergmalle i Norge, en innført fiskeart. Fauna 71 (3-4): 67-74.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg