Ferskvann er vann som ikke er salt (for eksempel i en innsjø, en elv eller som grunnvann), eller en innsjø som ikke har salt vann.

I motsetning til brakkvann og saltvann inneholder ferskvann meget små mengder salter. Selv ikke regnvannet – som det destillerte vannet det egentlig er – er helt rent, men inneholder gasser fra atmosfæren og en mengde sporstoffer som for det meste kommer fra havet. Avhengig av geologien i nedslagsfeltene for innsjøer og elver, vil regnvannet dessuten løse små mengder salter fra grunnen når det renner gjennom denne.

Innsjøer og elver som ligger i områder med kalkholdige bergarter, vil inneholde mer løste salter (særlig kalsiumsalter, hardt vann), enn de som ligger i områder med f.eks. gneis og granitt. Typisk for ferskvann er at kalsiumsalter og hydrogenkarbonater forekommer i størst mengde blant saltene. I områder på Jorden der fordampingen er større enn nedbøren, finner man saltsjøer som gjerne inneholder mye sulfat og/eller klorid. Saltsjøenes vannvolum er praktisk talt like stort som ferskvannsinnsjøenes.

Se også drikkevann og innsjø.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.