hvitfinnet steinulke

Hvitfinnet steinulke, benfiskart i familien ulker. Ligner steinsmett, men den har hvite bukfinner uten tverrstriper. Kroppsfargen er stort sett grønnaktig eller grønnbrun. Lengde opptil 17 cm.

Faktaboks

Også kjent som
Cottus gobio

Steinulka er en bunnlevende ferskvannsfisk som lever på steinbunn, enten i elver og bekker eller i strandsonen i innsjøer. Gytebiologien er spesiell. Hannen bygger "reir" der hunnene legger eggene. Etter gyting vokter hannen eggene til de klekker. Etter klekking må yngelen klare seg selv. Gytingen skjer på våren - forsommeren.

I Norge var den hvitfinnete steinulka opprinnelig bare kjent fra den norske delen av den svenske innsjøen Store Le og de nedre deler av Haldensvassdraget (Østfold). Den er imidlertid svært vanlig i mange svenske vassdrag. I 2008 ble arten funnet i vassdrag i Lierne i Nord-Trøndelag, og i 2014 ble den for første gang oppdaget i Tunnsjøen øverst i Namsenvassdraget. Det er uklart om arten har spredd seg til dette området ved egen hjelp eller om spredningen skyldes menneskelig aktivitet. Det er imidlertid helt klart at det er menneskelig aktivitet som har gjort at arten også er spredd til Tanavassdraget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg