hvitfinnet steinulke

Hvitfinnet steinulke (Cottus gobio) blir vanligvis omtrent 10 centimeter lange.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Hvitfinnet steinulke er en fiskeart i familien ulker. Dette er en ferskvannsulke som ligner svært mye på steinsmett, men den har hvite bukfinner uten tverrstriper.

Faktaboks

Også kjent som
Cottus gobio

Biologi

Kroppsfargen til den hvitfinnete steinulken er stort sett grønnaktig eller grønnbrun. Den kan nå en lengde på opptil 17 centimeter, men mer vanlig blir de bare rundt 10 centimeter lange.

Steinulka er en bunnlevende ferskvannsfisk som lever på steinbunn, enten i elver og bekker eller i strandsonen i innsjøer. Gytebiologien er spesiell. Hannen bygger et reir der hunnene legger eggene. Etter gytingen vokter hannen eggene til de klekker. Etter klekking må yngelen klare seg selv. Gytingen skjer på våren og forsommeren.

Utbredelse

I Norge var den hvitfinnete steinulka opprinnelig bare kjent fra den norske delen av den svenske innsjøen Store Le og de nedre deler av Haldenvassdraget (i tidligere Østfold). Den er imidlertid svært vanlig i mange svenske vassdrag. I 2008 ble arten funnet i vassdrag i Lierne i Trøndelag (tidligere Nord-Trøndelag), og i 2014 ble den for første gang oppdaget i Tunnsjøen øverst i Namsenvassdraget. Det er uklart om arten har spredd seg til dette området ved egen hjelp eller om spredningen skyldes menneskelig aktivitet. Det er imidlertid helt klart at det er menneskelig aktivitet som har gjort at arten også er spredd til Tanavassdraget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg