suter

En suter-hunn på 58 centimeter og 2,7 kilogram, fanget i Nederland.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Suter er en fiskeart i karpefamilien. Arten har ingen naturlig utbredelse i Norge. Den naturlig utbredelsen er i Sør- og Mellom-Europa, inkludert sørlige deler av Sverige og Finland. Østover er arten utbredt til Kaspihavet og Jenisej.

Faktaboks

også kjent som:
Tinca tinca

Utbredelsen øker i Norge

I Norge ble suteren første gang satt ut tidlig på 1800-tallet. De første utsettingene var på Sørlandet. Deretter ble arten spredt lokalt, men ikke i stor utstrekning. I nyere tid har imidlertid suteren dukket opp i en rekke vann og vassdrag langs hele Skagerrakkysten, samt i områder i Innlandet fylke. Spredningen skyldes i hovedsak ulovlig utsetting i dammer og tjern. Målsettingen for utsettingene synes å være etablering av et sportsfiske (meitefiske). Fra disse utsettingslokalitetene kan så suteren spre seg naturlig nedstrøms.

Miljøforvaltningen anser spredning av suter som uønsket, og artsdatabanken har satt arten å sin fremmedartsliste. Arten er på den listen vurdert til å ha et moderat invasjonspotensial, og en middel økologisk effekt.

Biologi

Suteren kan bli opptil 70 centimeter lang og 7,5 kilogram tung. Dette gjør den til en av de største karpefiskene i norske ferskvann. Kroppen er mørk brun til olivengrønn og huder tykk med små skjell. Den har en relativt høy rygg og tykk halerot. I munnvikene har den to skjeggtråder. Totalt gjør dette at de bør være lett å kjenne igjen en suter.

Suteren trives best i næringsrike lokaliteter med mye bunnvegetasjon. Arten er primært nattaktiv, og lever av ulike bunndyr som den finner på og i bunnsedimentet. Når den søker etter mat har den en tendens til å virvle opp partikler fra sedimentet.

Det er gjennomført svært få studier av suterens biologi under norske forhold.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg