Invaderende arter er fremmede arter som er spredd utenfor sine naturlige leveområder ved menneskelig virksomhet, og som har vist særlig stor evne til tilpasning og spredning i nye omgivelser. Artene fortrenger naturlig forekommende arter i de økosystemene de blir introdusert i, og kan her formere seg til store bestander (pestart) fordi de mangler naturlige fiender eller konkurrenter. Foruten arter som forflyttes over landegrenser og mellom kontintenter kan arter som er naturlig hjemmehørende i et land bli invaderende ved at de introduseres til nye leveområder innenfor landets grenser. I Norge gjelder dette særlig spredning av ferskvannsfisk til vassdrag der de ikke forekommer naturlig.

Mange invaderende arter er blitt innført med hensikt i jordbruk, hagebruk og akvakultur; i dag har økt oppmerksomhet omkring problemet ført til at fortsatt spredning av problematiske arter primært skjer uforutsett som følge av internasjonal handel og turisme. Invaderende arter er - etter tap av leveområder - den nest viktigste årsak til artsutryddelse.

Internasjonalt arbeider forskergruppa Invasive Species Specialist Group (ISSG) med å kartlegge og informere om invaderende arter på alle kontinenter, bl.a. gjennom databasen Global Invasive Species Database. I Artsdatabankens svarteliste er arter som har vist seg invaderende i norske økosystemer gitt klassifiseringen 'høy risiko'. I Norsk svarteliste 2007 er 92 arter gitt denne betegnelsen, hvorav 9 er stedegne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.