Havniøye

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Havniøye Petromyzon marinus Linnaeus, 1758
Niøyer (foto, havniøyes munn)

Munnen hos havniøye er tett besatt med tenner. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Havniøye er en kjeveløs fiskeart i niøyefamilien. Den har svartmarmorert rygg, kan bli opptil en meter lang og kan veie rundt 2,5 kilo.

Faktaboks

Også kjent som
havlamprett
Vitenskapelig navn
Petromyzon marinus
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Levevis

Havniøye forekommer i større elver spredt langs hele kysten.

Havniøyen lever parasittisk som voksen. Den suger seg da fast på et egnet bytte; dette er ofte fisk som torsk, laks og brugde. Når de har sugd seg fast, rasper de hull på skinnet med sin horntannbesatte sugemunn. Deretter suger niøyen ut blod og kroppsvev, ofte til fisken dør.

Formering

Om våren vandrer de opp i elvene etter å ha vært noen år i havet. De gyter om våren. Hunnen bygger en gytegrop hvor hun legger eggene som blir befruktet av en eller flere hanner. Etter gytingen dør de. Eggene klekker etter noen uker.

Larvene driver nedover til stille steder i elva, der de kan grave seg ned i sand eller mudder. De nesten blinde larvene kalles ammocoetes og lever av å filtrere ut alger, bakterier og dødt organisk materiale fra elvevannet. De lever som larver i fire til fem år før de gjennomgår en forvandling (metamorfose) og vandrer ut i havet som små voksne. Havniøye vandrer så tilbake til vassdrag for å gyte etter en periode i havet, og regnes derfor som en av våre anadrome arter.

Utbredelse

Havniøye finnes i de større elvene i Norge, men er mest vanlig fra svenskegrensen til Midt-Norge. Det er dårlig oversikt over tilstanden til bestanden i Norge.

Etter at havniøye etablerte bestander i de store sjøene i Nord-Amerika, gikk det sterkt tilbake med bestanden av blant annet kanadarøye.

Vern

Artsdatabanken har vurdert arten i forbindelse med den norske rødlisten. I 2015 ble havniøye klassifisert som en nær truet art, hovedsakelig på grunn av at den finnes i et begrenset antall elver. Denne klassifiseringen ble opprettholdt da rødlisten ble revidert i 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Faktaboks

havniøye
Petromyzon marinus
Artsdatabanken-ID
42453
GBIF-ID
8236498

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg