Gullfisker. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

gullfisk

Gullfisk
/iStock.
Slørhalevariant av gullfisk med kropps- og finneform som er sterkt forandret gjennom avl.
Slørhaler
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Gullfisk er en kultivert fiskeart i karpefamilien. Den stammer fra Kina. Den gylne varianten av denne opprinnelige grå fisken dukket opp omkring år 1500.

Faktaboks

Også kjent som
Carassius auratus

Gullfisk holdes ofte i hagedammer, også i Norge, og formerer seg villig. De kan overvintre utendørs om dammen ikke bunnfryser. Gullfisk trives ikke ved høye temperaturer.

De klassiske gullfiskene er vanligvis rødoransje til gule, har en kompakt strømlinjet kropp og blir om lag 40 centimeter lange. Varianter med en mer klumpete kroppsform og med spesielt lange finner, som kalles slørhaler, holdes helst innendørs i akvarier.

Innført art

Gullfisken finnes i dag over store deler av verden, som innført art, blant annet over hele Europa. Det finnes viltlevende gullfisker også i Norge.

I Europa forplanter mange bestander av gullfisk seg ved hjelp av en formeringsmåte som kalles gynogenese. I slike bestander finnes ingen hanner, og hunnene bruker spermier fra nærstående arters hanner (for eksempel karuss) til å igangsette celledelingen i egget. Arveanlegget til disse hannene blir ikke inkorporert i det nye egget – det vil si at det produseres kloner, siden yngelen (bare hunner) kun har morens arveanlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg