Rødgjellet solabbor. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

rødgjellet solabbor

Rødgjellet solabbor. Undervannsfoto fra innsjø.
Rødgjellet solabbor
Av /Shutterstock.

Lepomis gibbosus, solabbor. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Artikkelstart

Rødgjellet solabbor er en fiskeart i lakseabborfamilien. Dette er en nordamerikansk art som relativt nylig er funnet i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Lepomis gibbosus

Beskrivelse

Solabboren har en kroppsform som kan ligne på abbor. Kroppen er høyrygget, og med kraftige piggstråler i ryggfinnen. Både hanner og hunner er fargerike, med mange flekker i ulike farger. Ofte, men ikke alltid, har de er tydelig rød flekk på bakre del av gjellelokket.

Levevis

Under gytingen på sommeren lager hannen et rund grop i sanden. Der legger hunnen eggene sine. Hannen passer så på eggene til de klekker.

Arten trives i dammer og vann med mye vegetasjon der de lever av muslinger, insekter og krepsdyr.

Innført art i Norge

Arten er oppdaget i en rekke mindre vann og dammer i tidligere Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud fylker. Den ser ikke ut til å ha etablert varige bestander mange av stedene der den er oppdaget. Det er fortsatt uklart hvordan den er innført til Norge, men det antas at den opprinnelig er importert som akvariefisk og så blitt sluppet ut deretter. Slik utsetting er ulovlig.

Artsdatabanken har vurdert arten i forbindelse med fremmedartslista. Konklusjonen var at arten har lav risiko for økologisk skade.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg