Lake

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lake er en torskefisk i lakefamilien. Laken er den eneste torskefisken som lever i ferskvann.

Faktaboks

Også kjent som
låka ålkøys
Vitenskapelig navn
Lota lota
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Laken har én kort og én lang ryggfinne, en lang gattfinne og en skjeggtråd under underkjeven. Kroppen er marmorert med svart på lysere eller mørkere gulbrun bunn, med en lysere og hvitaktig buk. Laken kan nå opp i 6 kilogram eller mer hos oss. I Sibir skal vekten kunne komme opp i 34 kilogram.

Levesett

Laken er en seiglivet bunnfisk som vanligvis holder til på dypt vann i store innsjøer og elver. Mot gytetiden om vinteren går den opp på grunnere vann.

Den gyter ved temperaturer fra cirka 0,5–4 °C, og på dyp fra 2–50 meter. Som hos andre torskefisk så gyter hunnlaken et stort antall egg – fra vel 30 000 til 5 millioner. Laken er en effektiv rovfisk som lever av bunnlevende krepsdyr og småfisk. Den er stort sett aktiv på nattestid.

Utbredelse

Laken hører hjemme i det nordlige Amerika og Asia og i mesteparten av Europa. I Norge er den vandret inn fra øst og finnes østafjells, noen steder i Trøndelag og i Troms og Finnmark. Den har et velsmakende, fast, hvitt kjøtt.

Fiske

Lake fiskes med line, garn, ruser eller teiner (lakestrut) og med sportsfiskeredskap som pilk på isen, lakekors og kastesluk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lake
Lota lota
Artsdatabanken-ID
42788
GBIF-ID
2415460

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg