ketalaks

Fangst av ketalaks fra Amur-elven i Russland.
Ketalaks
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Ketalaks er en fiskeart i laksefamilien. Sammen med arter som blant annet pukkellaks, kongelaks og rødlaks er ketalaksen blant de viktigste artene innen slekten stillehavslaks.

Faktaboks

Også kjent som
Oncorhynchus keta

Biologi

Ketalaksen kan nå størrelser på rundt 100 cm og 15 kg. Gytingen skjer i de nedre deler av elver på sommer eller høst. Da har den kjønnsmodne fisken utviklet en gytedrakt med grå- eller sølvhvite sider og gjerne noen diffuse tverrbånd på sidene. Spesielt hannen kan også bli rødaktig og grå. Som for de fleste andre stillehavslaks i slekten Oncorhynchus så dør alle individene etter gytingen.

Eggene klekker tidlig på våren, og yngelen vandrer til havet ganske raskt etter at plommesekken er brukt opp. Yngelen oppholder seg nær kysten de første uker og måneders; seinere foretar de lange vandringer til havs.

Utbredelse

Ketalaks er utbredt i det nordlige Stillehavet der arten har vært svært tallrik og ettertraktet. Store mengder oppdrettet yngel settes også ut årlig for å opprettholde fiskeriene. Grunnen til dette er at tilgangen på gyteplasser er blitt begrenset mange steder på grunn av bygging av dammer og annen bruk av vannet.

Ketalaks er ikke naturlig utbredt i Atlanterhavet. Russiske myndigheter forsøkte imidlertid å etablere bestander av ketalaks ved å sette ut yngel i elver på Kolahalvøya. Dette medførte at en del ketalaks også ble fanget i Nord-Norge. Ketalaksen har imidlertid ikke etablert seg i elvene på Kola, og det er sjelden å fange ketalaks i norske farvann nå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg