vannskille

Vannskillet mellom Vestlandet og Østlandet/Sørlandet er markert med sort strek.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Et vannskille er i liten skala skillelinjen som er trukket langs de høyeste punktene på et høydedrag i fjellet mellom to vassdrag.

Beskrivelse

Vannskillet er grensen mellom to vassdrag/elvers nedbørsfelt. Regn som faller på hver side av et vannskille vil renne i hver sin retning, ende opp i ulike bekker og elver og vil til slutt noen ganger ende opp i ulike hav.

Terrenget påvirker luftstrømmene i atmosfæren og har derfor stor betydning for det lokale været. En høy fjellkjede men også lavere høydedrag vil påvirke været slik at det kan bli forskjellig på le- og luvsiden. For å markere hvor et slikt værskille forekommer, blir begrepet «vannskillet» benyttet.

Bruksområde

I værvarsler fra Meteorologisk institutt ble «vannskillet» brukt som betegnelse på værskillet mellom Vestlandet og Østlandet (øst og vest for vannskillet, det vil i grove trekk si Langfjella og Jotunheimen) og mellom Østlandet og Trøndelag (nord og sør for vannskillet, det vil si fjellstrøkene Strynefjellet-Trollheimen- Dovrefjell-Svenskegrensa). Nedbør som faller midt på dette vannskillet vil enten følge vassdragene øst-/sørover mot Oslofjorden/Skagerrakskysten, eller vest-/nordover mot Vestlandet/Trøndelag.

I Nord-Norge (Nordland og Troms) følger vannskillet grovt sett riksgrensa mot Sverige, mens det i Finnmark ikke er så markerte grensefjell og dermed et mer utydelig vannskille. Elvene på norsk side renner ut i Norskehavet. Elvene på svensk side av vannskillet renner ut i Østersjøen.

Siden det har vist seg at mange som befinner seg i fjellheimen i Sør-Norge har vansker med å plassere vannskillet i geografien, benyttes dette uttrykket nå lite i værmeldingene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg