regnlaue

Regnlaue (Leucaspius delineatus) blir sjelden mer enn 10 centimeter lang.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Regnlaue er en karpefisk. Arten er utbredt i Mellom-Europa til Nord-Russland, med naturlig forekomster i Danmark og helt sør i Sverige.

Faktaboks

Også kjent som
Leucaspius delineatus

Beskrivelse

Regnlaua er en liten fisk som sjelden blir større enn 10 centimeter lang. Den opptrer ofte i store stimer som svømmer i overflaten. Den er en sølvblank fisk som likner mye på vanlig laue, men skiller seg fra laue ved at bare den fremre delen av sidelinjen er tydelig. Regnlaue lever av dyreplankton og insekter. Den trives best i grunne og stille vann.

Utbredelse

Arten ble første gang registret i Norge i 1997. Den ble da registrert i Jordkjenn i Langangselva i Tvedestrand, Agder. Det er trolig at den kom til Norge noen år tidligere. Den er seinere funnet i flere av vannene i dette vassdraget. Arten er trolig innført til Norge av sportsfiskere som bruker regnlaue som levende agn. Slik bruk av levende agn er forbudt i Norge.

Fremmede arter

I artsdatabankens vurderinger av fremme arter har de vurdert at arten har begrensa invasjonspotensiale, og ingen kjent økologisk effekt. På fremmedartslisten er arten klassifisert som er art med liten risiko for skade.

Systematikk

Regnlaue er en art i familien Leuciscidae. Tidligere var den plassert i karpefamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg