regnlaue

Regnlaue er en fiskeart i karpefamilien. Arten er utbredt i Mellom-Europa til Nord-Russland, med naturlig forekomster i Danmark og helt sør i Sverige.

Faktaboks

også kjent som:
Leucaspius delineatus

Arten ble første gang registret i Norge i 1997. Den ble da registrert i Jordkjenn i Langangselva i Tvedestrand, Agder. Det er trolig at den kom til Norge noen år tidligere. Den er seinere funnet i flere av vannene i dette vassdraget. Arten er trolig innført til Norge av sportsfiskere som bruker regnlaue som levende agn. Slik bruk av levende agn er forbudt i Norge.

Regnlaua er en liten fisk som sjelden blir større enn 10 cm lang. Den opptrer ofte i store stimer som svømmer i overflten. Den er en sølvblank fisk som likner mye på vanlig laue, men skiller seg fra laue ved at bare den fremre delen av sidelinjen er tydelig. Regnlaue lever av dyreplankton og insekter. Den trives best i grunne og stille vann.

I artsdatabankens vurderinger av fremme arter har de vurdert at arten har begrensa invasjonspotensiale, og ingen kjent økologisk effekt. På fremmedartslisten er arten klassifisert som er art med liten risiko for skade.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg