gullbust

Leuciscus leuciscus, gullbust. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Leuciscus leuciscus, gullbust. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Gullbust er en fiskeart i karpefamilien. For det utrente øye er gullbust vanskelig å skille fra arter som mort, vederbuk og stam. Dette gjelder spesielt når individene er unge.

Faktaboks

også kjent som:
Leuciscus leuciscus

Biologi

Gullbusten har en sølvblank kropp med svakt gulaktige øyne og finner. Kroppen er noe rundere i formen enn hos de andre karpefiskene som den likner på. Arten er mye knyttet til rennende vann, helst større elver. Der kan de opptre i store stimer. Dietten består mest av vanninsekter og krepsdyr.

Gullbusten gyter i rennende vann på vårparten, når vanntemperaturen har nådd omtrent 15 grader C. Da samles fisken i store ansamlinger, og de klebrige eggene legges på grus og sand. Gullbusten blir sjelden spesielt stor, man den er rapportert å kunne bli opptil 40 centimeter lang.

Utbredelse

Arten er vanlig forekommende i Europa og Asia. I Norge forekommer den i noen vassdrag rundt Oslofjorden. Vanligst er den i Enningdalselva, Glomma og Drammenselva. I Glommavassdraget finnes den nordover til Mjøsa og de nedre deler av Gudbrandsdalslågen. Som mange ferskvannsfisk så tåler gullbust brakkvann.

Gullbust kalles lokalt også for haslung, træl eller slom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg