gullbust

Leuciscus leuciscus, gullbust. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Leuciscus leuciscus, gullbust. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Artikkelstart

Gullbust er en karpefisk. For det utrente øye er gullbust vanskelig å skille fra arter som mort, vederbuk og stam. Dette gjelder spesielt når individene er unge.

Faktaboks

Også kjent som

Leuciscus leuciscus, haslung, træl, slom

Biologi

Gullbusten har en sølvblank kropp med svakt gulaktige øyne og finner. Kroppen er noe rundere i formen enn hos de andre karpefiskene som den likner på. Arten er mye knyttet til rennende vann, helst større elver. Der kan de opptre i store stimer. Dietten består mest av vanninsekter og krepsdyr.

Gullbusten gyter i rennende vann på vårparten, når vanntemperaturen har nådd omtrent 15 grader C. Da samles fisken i store ansamlinger, og de klebrige eggene legges på grus og sand. Gullbusten blir sjelden spesielt stor, man den er rapportert å kunne bli opptil 40 centimeter lang.

Utbredelse

Arten er vanlig forekommende i Europa og Asia. I Norge forekommer den i noen vassdrag rundt Oslofjorden. Vanligst er den i Enningdalselva, Glomma og Drammenselva. I Glommavassdraget finnes den nordover til Mjøsa og de nedre deler av Gudbrandsdalslågen. Som mange ferskvannsfisk tåler gullbust brakkvann.

Gullbust kalles lokalt også for haslung, træl eller slom.

Systematikk

Gullbust er en art i familien Leuciscidae. Tidligere var den plassert i karpefamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg