Bekkerøye er en benfiskart i laksefamilien. Bekkerøya er nært i slekt med vår røye, men likner biologisk mer på ørret.

Bekkerøya blir sjelden større enn 1 kg, men kan unntaksvis nå en vekt av 4 kg og mer. Vanligvis er den småvokst. I det ytre skiller den seg fra vår røye særlig ved tallrike blå eller grønnaktige og svarte striper på den øvre del av kroppen. Den foretrekker kaldt og klart vann og greier seg best hvor det ikke finnes fisk fra før. Dette gjør at arten ofte finnes i små bekker, og gjerne i de øvre deler.

Arten er ikke naturlig forekommende i Norge, men er alminnelig utbredt i Nord-Amerika øst for Rocky Mountains. Bekkerøya er innført til en mengde land i Europa, også til Norge. Den ble første gang satt ut i Norge i 1883. Disse første utsettingene førte til at den etablerte seg to steder, i Overnbekken i Buskerud og på Øyfjell i Telemark. Da det senere viste seg at bekkerøya var ganske tolerant overfor surt vann ble den satt ut i en rekke forsurede vann og vassdrag i perioden 1970-1990. Dette førte til at den etablerte faste bestander mange steder, og en oversikt laget i 2018 rapporterte om over 200 levedyktige bestander.

Artsdatabanken har vurdert arten i sin fremmedartsliste, og kategoriserer per 2018 dens økologiske risiko for naturmangfoldet i Norge som lav.

  • Hesthagen m.fl. 2018. Distribution of non-native brook trout (Salvelinus fontinalis) across Norwegian waterbodies – is it an invasive species? Fauna norvegica 38: 1-8.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.