bekkerøye

Salvelinus fontinalis, bekkerøye. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Salvelinus fontinalis, bekkerøye. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Artikkelstart

Bekkerøye er en fiskeart i laksefamilien. Bekkerøya er nært i slekt med vår røye, men likner biologisk mer på ørret.

Faktaboks

Også kjent som
Salvelinus fontinalis

Beskrivelse

Bekkerøya blir sjelden større enn ett kilogram, men kan unntaksvis nå en vekt av 4 kilogram og mer. Vanligvis er den småvokst. I det ytre skiller den seg fra vår røye særlig ved tallrike blå eller grønnaktige og svarte striper på den øvre del av kroppen. Den foretrekker kaldt og klart vann og greier seg best hvor det ikke finnes fisk fra før. Dette gjør at arten ofte finnes i små bekker, og gjerne i de øvre deler.

Utbredelse

Arten er ikke naturlig forekommende i Norge, men er alminnelig utbredt i Nord-Amerika øst for Rocky Mountains. Bekkerøya er innført til en mengde land i Europa, også til Norge. Den ble første gang satt ut i Norge i 1883. Disse første utsettingene førte til at den etablerte seg to steder, i Overnbekken i Buskerud og på Øyfjell i Telemark. Da det senere viste seg at bekkerøya var ganske tolerant overfor surt vann ble den satt ut i en rekke forsurede vann og vassdrag i perioden 1970-1990. Dette førte til at den etablerte faste bestander mange steder, og en oversikt laget i 2018 rapporterte om over 200 levedyktige bestander.

Artsdatabanken har vurdert arten i sin fremmedartsliste, og kategoriserer per 2018 dens økologiske risiko for naturmangfoldet i Norge som lav.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hesthagen m.fl. 2018. Distribution of non-native brook trout (Salvelinus fontinalis) across Norwegian waterbodies – is it an invasive species? Fauna norvegica 38: 1-8.
  • Kleiven, E. og Hesthagen, T. 2013. Bekkerøye innført i 1883 med støtte fra "Finants-Departementet". Fauna 66: 34-37.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg