Gjørs

BON. begrenset

Gjørs, benfiskart i abborfamilien . Dette er en hurtigvoksende fisk som kan nå størrelser på opptil 20 kg og 100 cm, her i landet mer vanlig opptil 3–4 kg og 50 cm. Fargen er vanligvis grønngrå eller mer gulaktig, og kroppsformen er slankere enn hos åboren. Som hos åboren har den en tydelig ryggfinne med pigger. Den har flere tydelig tenner i munnen, de kan sammenliknes med hoggtenner. Øynene er relativt store og fungerer svært bra ved lave lysintensitet.

Gjørs er en typisk rovfisk, med en relativt liten munn. Den jakter stort sett på små og slanke byttefisk, oftest i de fri vannmasser. Foretrukne byttefisker er krøkle, lagesild og laue. Der disse artene ikke finnes kan gjørsen være en effektiv jeger etter abbor og karpefisk som mort. Den synes å foretrekke innsjøer med leiret, uklart og forholdsvis varmt vann.

Gjørsen oppholder seg oftest på relativt dypt vann, men kan også jakt byttefisk i overflaten. Om forsommeren, hos oss i juni, vandrer den inn på grunnere vann nederst i stilleflytende elver eller på grunner i innsjøer for å gyte. En hunnfisk kan ha flere hundre tusen rogn. Gytingen foregår ved at en hann lager en gytegrop der eggene legges. Eggene er klebrige og voktes av hannen inntil de klekker. yngelen lever i de fri vannmassene og lever av dyreplankton før den blir spesialist på fisk.

Gjørsen har sin hovedutbredelse i Øst-Europa og finnes naturlig kun i tre norske vassdrag: Haldenvassdraget, Glomma til Øyeren og i Vansjø-Hobølvassdraget. I tillegg har gjørsen blitt forsøkt satt ut i en rekke innsjøer i Vestfold, Østfold og Akershus. I endel av disse har det blitt etabler levedyktige bestander (Borrevann, Akersvann, Gjersjøen, Tunevannet). Totalt regnes det med at det nå er 11 selvreproduserende bestander i Norge. På grunn av den begrensede utbredelsen ble gjørsen regnet som sterkt truet av Norsk Rødliste i 2006. Ved revisjonen av rødlisten i 2010 ble gjørsen fjernet fra listen.

Gjørsen er en svært attraktiv sportsfisk og en utmerket matfisk.

Hesthagen, T., Sandlund, O.T. og Brabrand, Å. 2012. Forekomst og status for gjørs Stizostedion lucioperca i Norge. Fauna 65: 2-12.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.