gjørs

Gjørs

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gjørs er en fiskeart i abborfamilien . Den er en attraktiv sportsfisk og god matfisk som primært finnes i Øst-Europa, men også enkelte steder i Norge. Gjørsen er en hurtigvoksende fisk som kan nå størrelser på opptil 20 kilogram og 100 centimeter, her i landet mer vanlig opptil 3–4 kilogram og 50 centimeter. Fargen er vanligvis grønngrå eller mer gulaktig, og kroppsformen er slankere enn hos abboren . Som hos abboren har den en tydelig ryggfinne med pigger. Den har flere tydelig tenner i munnen. Disse kan sammenliknes med hoggtenner. Øynene er relativt store og fungerer svært bra ved lav lysintensitet.

Faktaboks

Også kjent som
Sander lucioperca

Gjørsen er en typisk rovfisk, med en relativt liten munn. Den jakter stort sett på små og slanke byttefisk, oftest i de fri vannmasser. Foretrukne byttefiske er krøkle, lagesild og laue. Der disse artene ikke finnes kan gjørsen være en effektiv jeger etter abbor og forskjellige karpefisk som for eksempek mort. Den synes å foretrekke innsjøer med leiret, uklart og forholdsvis varmt vann.

Gjørsen oppholder seg oftest på relativt dypt vann, men kan også jakt byttefisk i overflaten. Om forsommeren, i Norge i juni, vandrer den inn på grunnere vann nederst i stilleflytende elver eller på grunner i innsjøer for å gyte. En hunnfisk kan ha flere hundre tusen rogn. Gytingen foregår ved at en hann lager en gytegrop der eggene legges. Eggene er klebrige og voktes av hannen inntil de klekker. Yngelen lever i de frie vannmassene og lever av dyreplankton før den blir spesialist på fisk.

Gjørsen har sin hovedutbredelse i Øst-Europa og finnes naturlig kun i tre norske vassdrag: Haldenvassdraget, Glomma til Øyeren og i Vansjø-Hobølvassdraget. I tillegg har gjørsen blitt forsøkt satt ut i en rekke innsjøer i Vestfold og Telemark og i Viken (gamle Østfold og Akershus). I endel av disse har det blitt etabler levedyktige bestander (Borrevann, Akersvann, Gjersjøen, Tunevannet). Totalt regnes det med at det nå er 11 selvreproduserende bestander i Norge. På grunn av den begrensede utbredelsen ble gjørsen regnet som sterkt truet av Norsk Rødliste i 2006. Ved revisjonen av rødlisten i 2010 ble gjørsen fjernet fra listen.

Gjørsen er en svært attraktiv sportsfisk og en utmerket matfisk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Hesthagen, T., Sandlund, O.T. og Brabrand, Å. 2012. Forekomst og status for gjørs Stizostedion lucioperca i Norge. Fauna 65: 2-12.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg