hornulke

Hornulken har vid utbredelse i arktiske kyststrøk, men er også å finne i Mjøsa og Store Le.

Hornulken holder seg for det meste på dypt og kaldt vann.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Artikkelstart

Hornulke er en fiskeart i familien ulker, med stort hode og flere spisse pigger på gjellelokket. Den har to ryggfinner, den bakre er størst, og store brystfinner. Fargen er brunlig til svart på oversiden, hvit på undersiden. Navnet har den fått etter fire svampaktige utvekster oppå hodet, men de er sjelden til stede hos individer fra ferskvann.

Faktaboks

Også kjent som

Myoxocephalus quadricornis

Levevis

Hornulken gyter på grunt vann om vinteren, mens den i ferskvann ellers holder seg på dypt og kaldt vann. Hannen vokter eggene til de klekkes om våren. Føden er mest krepsdyr og fisk.

Utbredelse

Hornulken har vid utbredelse i arktiske kyststrøk, dessuten i Østersjøen nord for Öland, samt i 3 russiske, 18 finske og 17 svenske innsjøer, hos oss bare i Mjøsa og Store Le (Østfold). Størrelsen varierer geografisk: Ved Alaska blir den opptil 60 centimeter, i Østersjøen opptil 35 centimeter, mens den i Mjøsa bare blir opptil 10 centimeter lang.

Hornulka ble i 2010 plassert på den norske rødlisten, hovedsakelig fordi kunnskapen om arten var mangelfull (kategori datamangel DD). Nyere kunnskap om utbredelse i Mjøsa og i Store Le gjør at arten i 2015 ble fjernet fra rødlisten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg