Hornulke er en benfiskart i familien ulker, med stort hode og flere spisse pigger på gjellelokket. Den har to ryggfinner, den bakre er størst, og store brystfinner. Fargen er brunlig til svart på oversiden, hvit på undersiden. Navnet har den fått etter fire svampaktige utvekster oppå hodet, men de er sjelden til stede hos individer fra ferskvann.

Hornulken gyter på grunt vann om vinteren, mens den i ferskvann ellers holder seg på dypt og kaldt vann. Hannen vokter eggene til de klekkes om våren. Føden er mest krepsdyr og fisk.

Hornulken har vid utbredelse i arktiske kyststrøk, dessuten i Østersjøen nord for Öland, samt i 3 russiske, 18 finske og 17 svenske innsjøer, hos oss bare i Mjøsa og Store Le (Østfold). Størrelsen varierer geografisk: Ved Alaska blir den opptil 60 cm, i Østersjøen opptil 35 cm, mens den i Mjøsa bare blir opptil 10 cm lang.

Hornulka ble i 2010 plassert på den norske rødlisten, hovedsakelig fordi kunnskapen om arten var mangelfull (kategori datamangel DD). Nyere kunnskap om utbredelse i Mjøsa og i Store Le gjør at arten i 2015 ble fjernet fra rødlisten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.