elveniøye

Hodet til elveniøye, Lampetra fluviatilis, fotografert i Belgia.

Artikkelstart

Elveniøye er en kjeveløs fiskeart i niøyefamilien som forekommer i bekker, elver og innsjøer i det sørøstlige Norge vest til Bergenstraktene.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lampetra fluviatilis
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Beskrivelse

Arten blir opptil 50 centimeter lang (hunnen noe større enn hannen), selv om den vanligvis er mye mindre. Voksne fisk er mørkt olivenbrune med gul til hvit buk.

Vi har lite detaljkunnskap om utbredelsen til elveniøye. Det er også endel faglig usikkerhet knyttet til om elveniøye og bekkeniøye er to forskjellig arter, eller om det kun er to livshistorietyper av samme art. Artsdatabanken regner med at både elveniøye og bekkeniøye har livskraftige bestander i Norge.

Levevis

Elveniøye er som voksen et rovdyr, som suger seg fast på annen fisk og suger blod og kroppsvæske. De voksne lever i kystområder og i endel større innsjøer i rundt 1–3 år.

Gytingen foregår i elver og bekker, vanligvis i perioden april–juni avhengig av vanntemperaturen. Hunnen klargjør først en gytegrop blant grus og stein før eggene legges. Eggene befruktes ofte av flere hanner som flokker seg rundt hunnen. Alle voksne individer dør etter gyting.

Larvene (ammocoetes) lever nedgravd i mudderbunnen i 3–5 år før forvandlingen til voksen skjer over én vinter. Larvene vokser langsomt, og lever av bakterier og organiske partikler som filtreres ut fra vannet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

elveniøye
Lampetra fluviatilis
Artsdatabanken-ID
42455
GBIF-ID
2421365

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg