vederbuk

Leuciscus idus, vederbuk. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Artikkelstart

Vederbuk er en karpefisk. Den kan forveksles med nærstående arter som stam, gullbust og mort. Spesielt unge individer av disse artene er svært like.

Faktaboks

Også kjent som
Leuciscus idus, id, årbuk, raufjæring og hirsling

Biologi

Vederbuken har som voksen en grå eller grågrønn rygg, med sølv- eller messingskinnende sider og en hvit eller gulaktig buk. Finnene har en tydelig rødlig farge. Ryggfinnens overkant er rett avskåret i motsetning til hos gullbust. Gullbusten gyter i april–mai i rennende vann med stein- eller sandbunn.

Vederbuken kan bli opptil én meter lang og åtte kilogram tung, men i Norge blir den bare sjelden stor og når vanligvis kun lengder på 30–40 centimeter. Den største vederbuken som er fanget på sportsfiskeredskap i Norge veide 3,9 kilogram.

Utbredelse

Vederbuken har stor utbredelse i Eurasia. I Norge er arten bare naturlig utbredt i de sørøstlige deler av landet. Hovedutbredelsen er i de nedre deler av Enningdalsvassdraget, Glomma og Drammensvassdraget. Den finnes også i en del vann og vassdrag i Vestfold og Telemark. Som mange andre ferskvannsfisker vandrer vederbuken ofte ut i brakkvann.

Vederbuk er satt ut en rekke steder i landet, blant annet i Hardanger, Bergen og Kristiansand. Ofte er det en gullfarget variant som kalles gullvederbuk («gullfisk») som er blitt utsatt. Vederbuk regnes av mange som en god sportsfisk. I tidlige tider ble den benyttet som matfisk i traktene rundt Mjøsa.

Systematikk

Vederbuk er en art i familien Leuciscidae. Tidligere var den plassert i karpefamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg