vederbuk

Leuciscus idus, vederbuk. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Vederbuk er en fiskeart i karpefamilien. Dette er en karpefisk som lett kan forveksles med nærstående arter som stam, gullbust og mort. Spesielt unge individer av disse artene er svært like.

Faktaboks

også kjent som:

Leuciscus idus, id, årbuk, raufjæring og hirsling

Biologi

Vederbuken har som voksen en grå eller grågrønn rygg, med sølv- eller messingskinnende sider og en hvit eller gulaktig buk. Finnene har en tydelig rødlig farge. Ryggfinnens overkant er rett avskåret i motsetning til hos gullbust. Gullbusten gyter i april–mai i rennende vann med stein- eller sandbunn.

Vederbuken kan bli opptil 1 meter lang og 8 kilogram tung, men i Norge blir den bare sjelden stor og når vanligvis kun lengder på 30–40 centimeter. Den største vederbuken som er fanget på sportsfiskeredskap i Norge veide 3,9 kilogram.

Utbredelse

Vederbuken har stor utbredelse i Eurasia. I Norge er arten bare naturlig utbredt i de sørøstlige deler av landet. Hovedutbredelsen er i de nedre deler av Enningdalsvassdraget, Glomma og Drammensvassdraget. Den finnes også i en del vann og vassdrag i Vestfold og Telemark. Som mange andre ferskvannsfisker vandrer vederbuken ofte ut i brakkvann.

Vederbuk er satt ut en rekke steder i landet, blant annet i Hardanger, Bergen og Kristiansand. Ofte er det en gullfarget variant som kalles gullvederbuk («gullfisk») som er blitt utsatt. Vederbuk regnes av mange som en god sportsfisk. I tidlige tider ble den benyttet som matfisk i Mjøs-traktene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg