Kuldetoleranse er dyrs  evne til å tåle kulde.

Evnen til å overleve lange perioder ved lave temperaturer er en viktig del av mange arters kuldetoleranse. Det gjelder både over og under frysepunktet. Arter som ikke tåler dette, dør ved nedkjøling.

For mange arter er de viktig at temperaturen ikke er for lav for deres livssyklus om sommeren, da dette kan begrense deres utbredelse. I havet lever mange arter av dyr konstant ved temperaturer nær 0 oC.

Varmblodige dyr, som fugl og pattedyr, tilpasser seg kulde ved hjelp av

  • isolasjon som fjær eller pels
  • en kroppsform som gir lavt varmetap, det vil si minst mulig overflate i forhold til volum, som oppnås med lite utstikkende lemmer og ører, og stor og rund kropp (sammenlign polarrev og ørkenrev)
  • sammenstiming av individer for å holde varmen (som for eksempel gjøres av pingviner)

Blant insekter og andre virvelløse dyr på land, som for eksempel spretthaler, midd og edderkopper, forekommer to former for kuldetoleranse basert på fysiologiske egenskaper, frysetolerante og frysefølsomme.

Ved temperaturer under frysepunktet er noen arter frysetolerante. De kan overleve direkte isdannelse i kroppsvæsken når isen dannes mellom kroppens celler, men ikke hvis selve cellene fryser.

De fleste insekter er frysefølsomme, og tåler ikke isdannelse. De er avhengig av underkjøling for å overleve når kroppsvæskens temperatur synker under det egentlige frysepunkt. Mange arter tilbringer hele vinteren i underkjølt tilstand. Hos mange øker evnen til underkjøling når det dannes glyserol i kroppsvæsken, og ofte spesielle peptider. Det er også viktig at tarmen er tom, fordi tarminnholdet kan fryse. Mange arter overvintrer i stadier uten tarm, for eksempel eggstadiet.

Graden av underkjøling er ikke ubegrenset. Hvis temperaturen fortsetter å synke, inntreffer det plutselig en spontan frysing av kroppsvæsken. Den temperaturen kalles underkjølingspunktet, i motsetning til kroppsvæskens frysepunkt. Det er grensen for overlevelse hos frysefølsomme arter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.