Akevitt er et krydret brennevin som i hovedsak produseres i de skandinaviske landene.
Akevitt lages ved at nøytral sprit (ofte fra poteter) tilsettes krydderdestillater, mest karve og dill, men koriander, fennikel, anis, sitrusskall er også vanlig.
I Norge lages Akevitt oftest med sprit fra poteter mens dansk og svensk akevitt gjerne lages av korn. Dansk akevitt er oftest vannklar og ulagret, mens svensk akevitt er delt lagret og dels ulagret, og iblant en del søtet. Alkoholstyrken i akevitt kan ikke være under 37,5, og i Norge er høyeste tillatte styrke 60 volumprosent.
Etter opphevelsen av brennevinsforbudet i 1927 fikk vinmonopolet monopol på akevittproduksjon og produserte merkene som tidligere var laget av private brennerier. Utover 1990-tallet økte antallet akevittmerker, og akevitt gikk fra å være et brennevin med et litt belastet rykte til å bli et anerkjent tilbehør til flere typer mat. I 2006 ble monopolet avviklet og det har siden etablert seg flere brennerier. Det finnes i dag et stort antall akevittmerker og i sortimentet til vinmonopolet teller hele 216 sorter. De aller fleste er norske. Men det finnes også flere danske, svenske og enkelte fra Frankrike og Tyskland.
Akevitt er en skandinavisk omskrivning av det latinske ”Aqua vitae”, som på norsk betyr ”livets vann”. Samme betegnelse finner vi i det franske ”Eau de vie”, og det gæliske ”Uisqhe beatha”, som ble anglifisert til whisky.
Kommentarer
17. november 2016 skrev Helle Alfsen
Hei! Hva ble akevitten laget av i Norge før poteten kom rundt 1750?
17. november 2016 svarte Anne Marit Godal
Hei! Vi har dessverre ingen fagansvarleg for brennevin for tida, men det kan sjå ut til at det er korn. Sjå til dømes dette oppslaget: http://www.oa.no/i-gjovik/denne-potetforskeren-er-mildt-sagt-begeistret-for-akevitt/s/1-81-6911132 Venleg helsing redaksjonen
Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?
Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.
Du må være logget inn for å kommentere.