Atlungstad brenneri

Atlungstad brenneri
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Atlungstad brenneri, brenneri i Stange kommune, ved Mjøsa lengst nord i kommunen. Brenneriet drives i dag som et museumsbrenneri med brennerihistorisk formidling, omvisninger og kulturarrangementer, men også med produksjon av egne akevittmerker.

Atlungstad brenneri ble etablert som et bondesamvirke i 1855 på garden Atlungstads grunn, etter at staten innførte restriksjoner på de utbredte gardsbrenneriene. Med unntak av forbudstida var brenneriet i kontinuerlig drift fram til 2000, den første tida med egne akevittmerker, senere som leverandør av råsprit til Vinmonopolet (Arcus). Fra 2000 til 2008 var Atlungstad reservebrenneri for daværende eier HOFF SA på Gjøvik.

I 2011 ble brenneriet ved lokale offentlige og private midler kjøpt tilbake fra HOFF med siktemål å bevare bygninger og produksjonsutstyr som kulturminne. I samarbeid med Arcus er produksjonen gjenopptatt i mindre skala, og det er utviklet tidsmessige akevitter med Atlungstad-etikett. Arcus har videre overført sin vin- og sprithistoriske samling til Atlungstad. Atlungstad brenneri anses som et viktig industrihistorisk kulturminne. Anlegget ble fredet i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Lahn, Tore (2019). Sju kjørkjetårn og ti brenneripiper. Fortidsvern, 2019 nr. 2, s. 49-55.
  • Stang, Cæcilie (2000). Det de brant for: Hedmark Frøforretning og brenneri AS 1958-1999. Les boka

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg