sherry

Sherry fra Jerez

Creaktiva/iStock. CC BY SA 3.0

Sherry er en engelsk betegnelse på en type spansk sterkvin som blir fremstilt i omegnen av Jerez de la Frontera i Andalucía. Den vanligste vindruen til sherryproduksjon er palomino, og området har et kalkrikt jordsmonn.

I tillegg til drue og jordsmonn skyldes den særpregede smaken i flere av hovedtypene en spesiell stamme av vingjærsopp. Denne stammen, Beticus, danner et belegg på vinen når den tilsettes brandy til ca. 16 volumprosent og lagres på 4/5-fulle fat. Gjærbelegget, som på spansk heter flor ('blomst'), hindrer oksidasjon. Det danner også aldehyder og sannsynligvis andre aromastoffer.

Lagring og utvikling skjer i det karakteristiske solerasystemet, en trinnvis modning av sherry. Hovedtypene som produseres etter denne metoden er

  • Manzanilla, meget tørr og overveiende konsumert i Spania, meget lys
  • Fino, ganske tørr, også meget lys
  • Amontillado, vekslende sødme, mørkere og eldre
  • Oloroso, oftest ganske tørr, mørkere og fyldigere. Denne typen sprites opp til ca. 18 volumprosent og utvikler ikke synlig flor, men lagres i soleraer.

Cream sherry er en Oloroso som er kraftig søtet med spesialviner; den er etterspurt i Storbritannia og de nordiske land.

Total årlig produksjon ca. 80–85 millioner liter. En stor del av produksjonen eksporteres, særlig til Storbritannia. Norsk konsum i 2007 var snaue 200 000 liter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.