Sherry er en engelsk betegnelse på en type spansk sterkvin som blir fremstilt i omegnen av Jerez de la Frontera i Andalucía. Den vanligste vindruen til sherryproduksjon er palomino, og området har et kalkrikt jordsmonn.
I tillegg til drue og jordsmonn skyldes den særpregede smaken i flere av hovedtypene en spesiell stamme av vingjærsopp. Denne stammen, Beticus, danner et belegg på vinen når den tilsettes brandy til ca. 16 volumprosent og lagres på 4/5-fulle fat. Gjærbelegget, som på spansk heter flor ('blomst'), hindrer oksidasjon. Det danner også aldehyder og sannsynligvis andre aromastoffer.
Lagring og utvikling skjer i det karakteristiske solerasystemet, en trinnvis modning av sherry. Hovedtypene som produseres etter denne metoden er
- Manzanilla, meget tørr og overveiende konsumert i Spania, meget lys
- Fino, ganske tørr, også meget lys
- Amontillado, vekslende sødme, mørkere og eldre
- Oloroso, oftest ganske tørr, mørkere og fyldigere. Denne typen sprites opp til ca. 18 volumprosent og utvikler ikke synlig flor, men lagres i soleraer.
Cream sherry er en Oloroso som er kraftig søtet med spesialviner; den er etterspurt i Storbritannia og de nordiske land.
Total årlig produksjon ca. 80–85 millioner liter. En stor del av produksjonen eksporteres, særlig til Storbritannia. Norsk konsum i 2007 var snaue 200 000 liter.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.