Sherry fra Jerez av /iStock. CC BY SA 3.0

sherry

Palomino er den mest anvendte druetype for fremstilling av sherry.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Sherry er en engelsk betegnelse på en type spansk sterkvin som blir fremstilt i omegnen av Jerez de la Frontera i Andalucía. Den vanligste vindruen til sherryproduksjon er palomino, og området har et kalkrikt jordsmonn.

Faktaboks

uttale:
sjˈerri
etymologi:

engelsk sherry, fra spansk (vino de) Jerez '(vin fra) Jerez'

også kjent som:

jerez (spansk), xérès (fransk)

I tillegg til drue og jordsmonn skyldes den særpregede smaken i flere av hovedtypene en spesiell stamme av vingjærsopp. Denne stammen, Beticus, danner et belegg på vinen når den tilsettes brandy til ca. 16 volumprosent og lagres på 4/5-fulle fat. Gjærbelegget, som på spansk heter flor ('blomst'), hindrer oksidasjon. Det danner også aldehyder og sannsynligvis andre aromastoffer.

Lagring og utvikling skjer i det karakteristiske solerasystemet, en trinnvis modning av sherry. Hovedtypene som produseres etter denne metoden er

  • Manzanilla, meget tørr og overveiende konsumert i Spania, meget lys
  • Fino, ganske tørr, også meget lys
  • Amontillado, vekslende sødme, mørkere og eldre
  • Oloroso, oftest ganske tørr, mørkere og fyldigere. Denne typen sprites opp til ca. 18 volumprosent og utvikler ikke synlig flor, men lagres i soleraer.

Cream sherry er en Oloroso som er kraftig søtet med spesialviner; den er etterspurt i Storbritannia og de nordiske land.

Total årlig produksjon ca. 80–85 millioner liter. En stor del av produksjonen eksporteres, særlig til Storbritannia. Norsk konsum i 2007 var snaue 200 000 liter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg