Sherry, engelsk betegnelse på spansk sterkvin fremstilt i omegnen av Jerez de la Frontera i Andalucía. Den særpregede smaken i flere av hovedtypene skyldes foruten vinstokk (Palomino) og jordsmonn (kalkrikt) en stamme, Beticus, av den ekte vingjærsopp (Saccharomyces cerevisiae var. ellipsoideus). Denne danner et belegg på vinen når den tilsettes brandy til ca. 16 volumprosent og lagres på 4/5-fulle fat. Gjærbelegget (sp. flor, 'blomst') hindrer oksidasjon, danner aldehyder og sannsynligvis andre aromastoffer. Lagring og utvikling skjer i det karakteristiske solerasystemet, en trinnvis modning av sherry. Hovedtyper etter denne metoden er Manzanilla (meget tørr og overveiende konsumert i Spania), Fino (ganske tørr), begge typer meget lyse, og videre den mørkere, eldre Amontillado (vekslende sødme). En annen hovedtype er Oloroso (oftest ganske tørr), som er mørkere og fyldigere. Denne typen sprites opp til ca. 18 volumprosent og utvikler ikke synlig flor, men lagres i soleraer. Cream sherry er en Oloroso som er kraftig søtet med spesialviner; den er etterspurt i Storbritannia og de nordiske land,.

Total årlig produksjon ca. 80–85 mill. l. Stor eksport, særlig til Storbritannia. Norsk konsum i 2007 var snaue 200 000 liter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.