Monopol er en markedssituasjon hvor det bare finnes én bedrift på tilbudssiden. Ved monopol kan selgeren fastsette prisen slik at fortjenesten deres blir størst mulig.

Faktaboks

Uttale
monopˈol
Etymologi

av mono- og gresk 'selge'

Hvilken pris som vil gi størst fortjeneste, avhenger blant annet av etterspørselselastisiteten. Hvis denne er lav, som ved nødvendighetsvarer, har selgeren store muligheter for å utnytte sin markedsmakt. Dette skyldes at produsenten tar inn over seg at prisene i markedet vil være påvirket av hvor mye som produseres. For å unngå å presse prisene for mye nedover, vil produsenten derfor velge å produsere et lavere kvantum enn under fullkommen konkurranse, for dermed å maksimere profitt.

Et monopol har mulighet for å utnytte markedet ved å holde høy pris, og ved å gjennomføre prisdiskriminering. Mangelen på konkurranse kan gjøre at et motiv til effektivisering av produksjonen faller bort. På den annen side kan monopolet overflødiggjøre konkurranseomkostninger og forenkle produksjon og distribusjon.

Utbredelse

Rent private monopoler som ledes ut fra fortjenestemotiv, er svært sjeldne, og de fleste land har konkurransereguleringer som sikrer offentlig kontroll med slike. Derimot er det ganske alminnelig med markedsformer hvor det på selgersiden finnes et lite antall store bedrifter, såkalte oligopol.

De rene monopolene har i alminnelighet sitt grunnlag i en lovbestemt enerett, og ledes ut fra andre hensyn enn de rent privatøkonomiske. Likevel satte utviklingen av en åpnere økonomi i 1980- og 1990-årene også disse monopolene under press.

I Norge har for eksempel Vinmonopolet bare beholdt monopol på detaljhandel av alkohol, mens tidligere statsmonopoler som Statens Kornforretning og Norsk Medisinaldepot har mistet sin monopolstilling.

Ved lov har samvirkeorganisasjoner av fiskere monopol på førstehåndsomsetning av fisk. Slike salgsorganisasjoner er allikevel ikke monopoler i vanlig økonomisk forstand, siden de ikke bestemmer selv hvor mye som skal produseres.

Et kjøpermonopol, der det bare er én kjøper og mange selgere, kalles monopsoni.

Naturlig monopol er en monopoltilstand som oppstår fordi en vare har så høye faste kostnader at bedriftsøkonomisk prising med pris lik marginalkostnad vil gi et underskudd, og det derfor ikke er lønnsomt å drive under normal konkurranse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg