konjakk. Av /iStock. Begrenset gjenbruk

konjakk

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Eksport av nydestillert konjakk er forbudt. En minstelagring i 2 ½ år på fat er lovbestemt. Maksimal lagringstid på eikefat er rundt 50 år.

Artikkelstart

Konjakk er et fransk brennevin laget av druer.

Faktaboks

Uttale
konˈjakk
Også kjent som
fransk cognac

Etter fransk lov må konjakk være:

  • laget av druer fra bestemte vinstokker dyrket innenfor et avgrenset område – cognacdistriktet som ligger i departementene Charente og Charente-Maritime
  • destillert av minst 90 prosent Ugni Blanc-, Folle Blanche-, Colombard-, Sémillon- eller Montils-druer
  • gjæret etter tradisjonell metode
  • destillert i to omganger i egnens karakteristiske destillasjonsapparat (alambic charentais)
  • lagret på nye eikefat eller eikefat som kun tidligere har blitt brukt til druebrennevin

Lagringen skjer fortrinnsvis på eikefat fra skogene i Limousin eller Tronçais. Eikefatene er gjerne på 350 eller 500 liter. Det er samspillet av egnede druer, klima, jordsmonn (ofte sterkt kalkholdig), destillasjonsmetoden og fatmodningen som gir den gode konjakken.

Best er konjakken fra Grande Champagne og Petite Champagne, områder omkring og sør for byene Cognac og Jarnac. Deretter følger områdene Borderies, Fins Bois, Bons Bois samt Bois Ordinaires og Bois à Terroirs.

Eksport av nydestillert konjakk er forbudt. En minstelagring i 2 ½ år på fat er lovbestemt. Hvert år fordamper konjakk tilsvarende 32 millioner flasker fra lagringsfatene («englenes andel»), noe som tilsvarer fra to til fem prosent per fat – avhengig av luftfuktigheten i lageret.

Typebetegnelser

Fransk lov krever at en V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) må være minst 4 1/2 år gammel. V.O. (Very Old) er normalt yngre, mens kvaliteter som Extra, XO, Vieille Réserve og Napoléon er minst ti år gamle. Mange leverandører tilstreber lengre lagringstider. Fine Champagne må bestå utelukkende av konjakk fra Grande Champagne og Petite Champagne og med minst 50 prosent av førstnevnte.

Maksimal lagringstid på eikefat er rundt 50 år. Videre lagring skjer på glassballonger (Demi-Jeanne, engelsk Demi-John). På disse og på vanlige flasker gjennomgår konjakken ingen utvikling.

Alkoholstyrken på drikkeklar konjakk ligger på minimum 40 volumprosent.

Produksjon

Årsproduksjonen er (2018) 97,8 millioner liter omregnet til 100 volumprosent. Av dette kvantumet ble omkring 98 prosent eksportert (2019). De største avtagerne er USA, Kina og Storbritannia med til sammen 137 millioner flasker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg