konjakk av /iStock. Begrenset gjenbruk

konjakk

Konjakk er et fransk brennevin. Etter fransk lov må konjakk være:

Faktaboks

uttale:
konˈjakk
også kjent som:
fr. cognac

Lagringen skjer på små eikefat fra Limousin-skogene. Det er samspillet av egnede druer, klima, jordsmonn (ofte sterkt kalkholdig), destillasjonsmetoden og lagerfatet som gir den gode konjakken. Best er konjakken fra Grande Champagne og Petite Champagne omkring og sør for byene Cognac og Jarnac. Dernest følger områdene Borderies, Fins Bois og Bons Bois. Eksport av nydestillert konjakk er forbudt. En minstelagring i 2 ½ år på fat er obligatorisk.

Typebetegnelser

Fransk lov krever at en V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) må være minst 4 1/2 år gammel. V.O. (Very Old) er normalt yngre, mens kvaliteter som Extra, XO, Vieille Réserve og Napoléon er minst 6 år gamle. Pålitelige leverandører tilstreber lengre lagringstider. Fine Champagne må bestå utelukkende av konjakk fra Grande Champagne og Petite Champagne og med minst 50 % av førstnevnte. Maksimal lagringstid på trefat ca. 50 år. Videre lagring skjer på glassballonger. På disse og på vanlige flasker gjennomgår konjakken ingen utvikling. Alkoholstyrken på salgsvare ligger på minimum 40 prosent.

Produksjon

Årsproduksjonen er (2007) 61 millioner liter omregnet til 100 volumprosent. Av dette kvantumet blir ca. 90 % eksportert. De største avtagere er USA og Storbritannia, men også eksporten til land i Asia er betydelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg