konjakk

konjakk

Shaiith/iStock. Vernet verk

Konjakk er et fransk brennevin. Etter fransk lov må konjakk være:

Lagringen skjer på små eikefat fra Limousin-skogene. Det er samspillet av egnede druer, klima, jordsmonn (ofte sterkt kalkholdig), destillasjonsmetoden og lagerfatet som gir den gode konjakken. Best er konjakken fra Grande Champagne og Petite Champagne omkring og sør for byene Cognac og Jarnac. Dernest følger områdene Borderies, Fins Bois og Bons Bois. Eksport av nydestillert konjakk er forbudt. En minstelagring i 2 ½ år på fat er obligatorisk.

Fransk lov krever at en V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) må være minst 4 1/2 år gammel. V.O. (Very Old) er normalt yngre, mens kvaliteter som Extra, XO, Vieille Réserve og Napoléon er minst 6 år gamle. Pålitelige leverandører tilstreber lengre lagringstider. Fine Champagne må bestå utelukkende av konjakk fra Grande Champagne og Petite Champagne og med minst 50 % av førstnevnte. Maksimal lagringstid på trefat ca. 50 år. Videre lagring skjer på glassballonger. På disse og på vanlige flasker gjennomgår konjakken ingen utvikling. Alkoholstyrken på salgsvare ligger på minimum 40 prosent.

Årsproduksjonen er (2007) 61 millioner liter omregnet til 100 volumprosent. Av dette kvantumet blir ca. 90 % eksportert. De største avtagere er USA og Storbritannia, men også eksporten til land i Asia er betydelig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.