Konjakk, fransk brennevin. Etter fransk lov må konjakk være laget av druer fra bestemte vinstokker, dyrket innenfor et avgrenset område (cognacdistriktet ligger i departementene Charente og Charente-Maritime), gjæret etter tradisjonell metode og destillert i to omganger i egnens karakteristiske destillasjonsapparat (alambic charentais). Lagringen skjer på små eikefat fra Limousin-skogene. Det er samspillet av egnede druer, klima, jordsmonn (ofte sterkt kalkholdig), destillasjonsmetoden og lagerfatet som gir den gode konjakken. Best er konjakken fra Grande Champagne og Petite Champagne omkring og sør for byene Cognac og Jarnac. Dernest følger områdene Borderies, Fins Bois og Bons Bois. Eksport av nydestillert konjakk er forbudt. En minstelagring i 2 ½ år på fat er obligatorisk.

Fransk lov krever at en V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) må være minst 4 1/2 år gammel. V.O. (Very Old) er normalt yngre, mens kvaliteter som Extra, XO, Vieille Réserve og Napoléon er minst 6 år gamle. Pålitelige leverandører tilstreber lengre lagringstider. Fine Champagne må bestå utelukkende av konjakk fra Grande Champagne og Petite Champagne og med minst 50 % av førstnevnte. Maksimal lagringstid på trefat ca. 50 år. Videre lagring skjer på glassballonger. På disse og på vanlige flasker gjennomgår konjakken ingen utvikling. Alkoholstyrken på salgsvare ligger på minimum 40 prosent.

Årsproduksjonen er (2007) 61 mill. liter omregnet til 100 volumprosent. Av dette kvantumet blir ca. 90 % eksportert. De største avtagere er USA og Storbritannia, men også eksporten til landene i Det fjerne østen er betydelig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.