Geografiske opprinnelsesbetegnelser i EU

Protected Designation of Origin, geografisk opprinnelsesbeskyttelse for forskjellige næringsmidler, etablert i 1992 og under administrasjon av EU. 

På fransk heter det AOP. På italiensk, spansk og portugisisk DOP. På tyske heter det g.U.

Opprinnelig hadde Frankrike sin egen ordning for opprinnelsesbeskyttelse; Appellation d'Origine Contrôlée (AOC). Denne er fremdeles gjeldende for et fåtall oster som ikke har oppnådd AOP-beskyttelse. AOC-ordningen er nok ellers mest kjent fra merking av vin.

Betegnelsen PGI - Protected Geographical Indication - gjelder for produkter som ikke nødvendigvis er unike i seg selv, men som kommer fra et klart definert område, som for eksempel Cheddar fra Orknøyene (Orkney Scottish Island Cheddar).

Traditional Speciality Guaranteed (TSG) fokuserer på tradisjonell karakter enten i produktsammensetningen eller produksjonsmåten.

Alle produkter som kommer inn under én av de ovennevnte beskyttelsesformene, må ha navnet på regionen de kommer fra som del av produktnavnet.

På norsk heter disse betegnelsene henholdsvis «beskyttet opprinnelsesbetegnelse», «beskyttet geografisk betegnelse» og «beskyttet tradisjonelt særpreg» og administreres av Matmerk. Den betegnelsen som omfatter flest produkter i Norge er «beskyttet geografisk betegnelse».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.