Merket for Protected Designation of Origin.
Rocamadour-ost med PDO-merking

Geografiske opprinnelsesbetegnelser for forskjellige næringsmidler (mat og drikke) ble etablert i 1992 og administreres av EU og erstattet delvis nasjonale betegnelser.

Faktaboks

Også kjent som

Protected Designation of Origin, Appellation d'Origine Protégée (AOP) på fransk. I Italia, Spania og Portugal brukes forkortelsen DOP. På tysk heter den g.U.

PGI, Protected Geographical Indication, heter på fransk IGP

TSG, Traditional Specialty Guaranteed, som blir til STG på franske produkter.

Den sterkeste betegnelsen er PDO; Protected Designation of Origin, deretter følger PGI; Protected Geographical Indication, samt TSG; Traditional Specialty Guaranteed.

PDO tildeles unike produkter fra et definert område og stiller spesifikke krav til råvarer, tilvirkningsmetode og lagring.

Betegnelsen PGI – Protected Geographical Indication – gjelder for produkter som ikke nødvendigvis er unike i seg selv, men som kommer fra et klart definert område, som for eksempel cheddar fra Orknøyene (Orkney Scottish Island Cheddar) eller sveciaost fra Sverige.

Traditional Speciality Guaranteed (TSG) fokuserer på tradisjonell karakter enten i produktsammensetningen eller produksjonsmåten.

Alle produkter som kommer inn under én av de ovennevnte beskyttelsesformene, må ha navnet på regionen de kommer fra som del av produktnavnet.

I Norge

På norsk heter disse betegnelsene henholdsvis «beskyttet opprinnelsesbetegnelse», «beskyttet geografisk betegnelse» og «beskyttet tradisjonelt særpreg» og administreres av Matmerk. Den betegnelsen som omfatter flest produkter i Norge er «beskyttet geografisk betegnelse».

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg