(fra nty., av norsk klepp, 'nakent berg'), flekket, saltet og tørket fisk. Klippfisk er hovedingrediens i retten bacalao.

Klippfisk tilberedes av torsk, lange, brosme og sei som er sløyet, vasket og flekket med 2/3 av virvelsøylen fjernet med egnet kniv. Deretter vaskes fisken igjen omhyggelig, slik at all urenhet fjernes. Deretter saltes den og legges i stabler. Den blir saltmoden etter 3–4 uker. Etter at fisken er saltmoden, vaskes den ut. Tidligere ble fisken tørket på berg. Nå tørkes all klippfisk i gjennomblåste varmekanaler, hvor fisken legges på etasjevogner med strengbunn som kjøres ut og inn av tørkekanalen. Når klippfisken er ferdigtørket, lagres den i stabler på kjølelager.

Det ble i 2003 eksportert vel 65 000 tonn klippfisk til en verdi av 2,1 mrd. kr. Brasil og Portugal er de største markedene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.