Festningsområdet, med Håkonshallen og Rosenkrantztårnet ved fjorden. I høyre billedkant ses Sverresborg.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Bergenhus festning,

festningsanlegg på Holmen i Bergen, som ikke lenger er av militær betydning. Like nordøst for den nåværende Bergenhus festning ligger Sverresborg.

Utbyggingen av området på Holmen til den Bergenhus festning vi kjenner i dag startet først på 1500-tallet under Christian 2s høvedsmann Jørgen Hanssøn (1514–23). Men allerede i middelalderen lå det en befestet kongsgård på Holmen. Øystein Magnusson flyttet på 1100-tallet kongssetet til Holmen. Håkon Håkonsson bygde på 1200-tallet et befestet anlegg av stein her med ringmurer og portkasteller til erstatning for den gamle kongsgården av tre. Fra dette middelalderanlegget står ennå Håkonshallen (ferdig 1261) og Magnus Lagabøtes kastell, som var opprinnelsen til det nåværende Rosenkrantztårnet.

Under unionen med Danmark ble kongsgården sete for kongens fremste representant i det nordafjelske Norge. De omfattende utbyggingene fra 1500-tallet førte til at området fikk navnet Bergenhus, dvs. et befestet slott. Lensherren Erik Rosenkrantz bygde om middelalderkastellet til et staselig residenstårn. Ved innføringen av eneveldet i 1660 ble sivil og militær myndighet atskilt og Bergenhus ble en ren festning.

Mellom Rosenkrantztårnet og Håkonshallen ligger slottsgården, omkranset av tre bygninger: Kapteinvaktmesterboligen (1714), Kommandantboligen (1725) og Stallbygningen (1725).

Bergenhus har eget kommandantskap og er fra 2005 standkvarter for Bergenhus Heimevernsdistrikt 09.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.