stjerneanis

De stjerneforma samlingene av belgkapsler hos Illicium verum brukes som krydderet stjerneanis.
Stjerneanisfrukter
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Blomstene hos japansk stjerneanis viser flere trekk som anses opprinnelige hos blomsterplantene slik som stort antall blomsterblader, bladlignende pollenbærere og frie fruktblader.
Illicium anisatum
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Stjerneanis er den mest artsrike slekta i familien Schisandraceae med 44 arter. Familien hører til de basale blomsterplantene og har flere trekk som anses primitive eller opprinnelige blant blomsterplantene; blant annet stort antall blomsterblader der noen er bladlignende og frukt som er sammensatt av enkle fruktblad. Artene i slekta finnes i Nord-Amerika og Øst-Asia.

Faktaboks

Uttale
stjˈerneˈanis
Også kjent som
Illicium

Fruktene hos noen av artene består av seks til åtte belgkapsler som spriker som en stjerne eller tvare. Hver belgkapsel har ett frø.

De stjerneforma fruktene hos Illicium verum fra Kina inneholder cirka fem prosent av flyktige oljer, hvorav hovedbestanddelen er anetol. Disse fruktene brukes som krydder i hel eller oppmalt form. Stjerneanisfruktene brukes også som smakstilsetning i likør og som bestanddel i medisin. Stjerneanis er ikke nært beslekta med anis, som er en skjermplante, men krydderene innholder noen av de samme aromatiske stoffene, blant annet anetol.

Japansk stjerneanis, Illicium anisatum, blir ansett som hellig av buddhister og plantes ved japanske templer. Olje fra japansk stjerneanis brukes som parfyme, men stoffet er giftig og har vært brukt lokalt som fiskegift.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg