Stjerneanis
Stjerneanis. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

stjerneanis

Stjerneanisfrukter
De stjerneforma samlingene av belgkapsler hos Illicium verum brukes som krydderet stjerneanis.
Stjerneanisfrukter
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Illicium anisatum
Blomstene hos japansk stjerneanis viser flere trekk som anses opprinnelige hos blomsterplantene slik som stort antall blomsterblader, bladlignende pollenbærere og frie fruktblader.
Illicium anisatum
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Stjerneanis er et tre, en planteslekt og et krydder. Stjerneanistreet er et lite, eviggrønt tre, opptil åtte meter høyt. Bladene er blanke og mørkegrønne, elliptiske og om lag ti centimeter lange. Blomstene er små og gulgrønne. Treet får stjerneformede, rustfargede frukter, opptil tre centimeter i diameter.

Faktaboks

Uttale
stjˈerneˈanis
Vitenskapelig navn
Illicium
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Stjerneanis er den mest artsrike slekta i familien Schisandraceae med 44 arter. Familien tilhører de basale blomsterplantene og har flere trekk som anses primitive eller opprinnelige blant blomsterplantene; blant annet stort antall blomsterblader der noen er bladlignende og frukt som er sammensatt av enkle fruktblad. Artene i slekta finnes i Nord-Amerika og Øst-Asia.

Fruktene hos noen av artene består av seks til åtte belgkapsler som spriker som en stjerne eller tvare. Hver belgkapsel har ett frø.

De stjerneforma fruktene hos Illicium verum fra Kina inneholder cirka fem prosent av flyktige oljer, hvorav hovedbestanddelen er anetol. Disse fruktene brukes som krydder i hel eller oppmalt form. Stjerneanis er ikke nært beslekta med anis, som er en skjermplante, men krydderne inneholder noen av de samme aromatiske stoffene, blant annet anetol.

Bruk

Stjerneanis brukes hovedsakelig i Østen og India. Frøkapslene brukes gjerne hele og tilsettes i supper og kraft. Krydderet passer til egg, svin, kylling og and. I tillegg brukes det i en rekke krydderblandinger som for eksempel five spice powder og garam masala.

I Vesten brukes stjerneanis først og fremst til fisk og skalldyr, hermetisk frukt, kompotter, fruktsalater og bakverk som for eksempel vørterbrød og julekaker.

Stjerneanis brukes også til å smaksette likører, te, drops og konfekt.

Av fruktene utvinnes olje som brukes i næringsmiddel- og legemiddelindustrien, samt innen aromaterapi og i parfymeprodukter.

Historie

Stjerneanis har vært kjent i Europa i hvert fall siden slutten av 1600-tallet. Krydderet kom hit enten landeveien gjennom Russland, hvor bruken er mer utbredt enn her i Vesten, eller sjøveien som de fleste andre krydder. I Kina har stjerneanis vært brukt som medisin og krydder i flere hundre år, men er ikke nevnt i de tidligste skrifter. Medisinsk har krydderet blitt brukt mot blant annet kolikk, tarmgass og kvalme. Tørkede frukter blir tygget mot dårlig ånde.

Stjerneanis har i stor grad erstattet vanlig anis og lakris i produksjon av anisolje, da denne er mye rimeligere. Fruktene høstes før de er modne og tørkes.

Japansk stjerneanis, Illicium anisatum, blir ansett som hellig av buddhister og plantes ved japanske templer. Olje fra japansk stjerneanis brukes som parfyme, men stoffet er giftig og har vært brukt lokalt som fiskegift.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

stjerneanis
Illicium
GBIF-ID
2889755

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg