anis

Blomstrende anisplante

/Shutterstock.
Anisfrø brukes i Europa som krydder i blant annet søtt bakverk og brennevin, dessuten er det vanlig i indisk matlaging
/Shutterstock.

Artikkelstart

Anis er en ettårig art i skjermplantefamilien og en vanlig krydderplante. De tørkede frøene brukes som krydder, blant annet i bakverk, og friske stilker og blader brukes som grønnsak og i salater.

Faktaboks

Uttale
ˈanis
Etymologi
latin og gresk
Vitenskapelig navn
Pimpinella anisum
Beskrevet av
Carl von Linné

Planten er opptil 50 cm høy, og bladene er finnete. Blomstene er små, hvite og danner skjermer. Fruktene er små, ca. 3–4 mm lange og lysebrune.

Anis stammer fra de østlige middelhavslandene og dyrkes som krydderplante i alle tempererte land. I Norge finnes den tilfeldig forvillet.

Bruk

I Vesten brukes anisfrø først og fremst som krydder i brød og søtt bakverk, og som smakstilsetning i konfekt og likør. Smaken er søtlig og ligner lakris. I indisk mat brukes anis også til kjøtt og fisk. Frøene inngår i flere indiske krydderblandinger, blant annet pan masala, som serveres som forfriskning og munnrens etter måltidet.

Bladene og stilken kan tilberedes som grønnsak og kan minne litt om fennikel og selleri.

Av frøene utvinnes anisolje, som benyttes i hostesaft, likører og i parfymeindustrien.

Historie

Anis er en svært gammel kulturplante, og den har vært høyt skattet både som medisinsk og kulinarisk urt. Frøene er omtalt i Ebers-papyrusrullene, et medisinsk dokument som omhandler urter fra oldtidens Egypt, ca. 1500 fvt. Frøene ble blant annet benyttet ved balsamering.

Navnet anis kommer fra anethon, som egentlig er det greske ordet for dill. Dette har skapt en del forvirring opp igjennom tidene og gjort det vanskelig å skille mellom de to plantene i gamle skrifter.

Innen folkemedisinen har anis blitt benyttet mot fordøyelsesproblemer og luft i magen. Det har også blitt brukt, sammen med karve, i grøt til omslag, og i kokt melk mot hoste og heshet. Anisolje ble anvendt mot sug for brystet, og var ansett som et effektivt middel mot huggormbitt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

anis
Pimpinella anisum
Tidligere vitenskaplig navn
Anisum vulgare Gaertn.
Artsdatabanken-ID
100356
GBIF-ID
8080300

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg