De fem whiskyregionene i Skottland.
Scotch Whisky Association.
Whisky med is
Av .

Whisky er brennevin fremstilt av forskjellige sorter korn. Skrivemåten er litt forskjellig; whisky i Skottland og Canada, whiskey i Irland og USA.

Faktaboks

Uttale

vˈiski

Lenering av b- til bh- (uttale v) i det gæliske ordets førstestavelse er ikke årsak til den norske v-uttalen; uttalen vår er fornorsking av engelsk w-.

Etymologi
engelsk whisky, fra gælisk uisge-beatha ‹vann av-liv› (uttale: uˈsj-k.jø pˈæhø, IPA /ˈɯʃkʲəˈpɛhə/), etter latin aqua vitae; jamfør akevitt
Også kjent som

whiskey (amerikansk- og irsk-engelsk)

For at produktet skal kunne kalles whisky må det lagres i minimum tre år på eikefat, og ha et alkoholinnhold høyere enn 40 volumprosent. Lagring opptil 50 år kan forekomme som kuriositeter, mens 21 års lagring vanligvis er den øverste grensen.

Whisky har de siste årene blitt en svært populær drikk, og nye whiskydestillerier har blitt etablert over hele verden, også i Norge.

Ulike typer

Skotsk whisky

Skotsk whisky, som er mest populært i Europa, er som regel en blanding (blend) av maltwhisky og grainwhisky.

Maltwhisky fremstilles av maltet bygg. Bygget fuktes, begynner å spire, og tørkes enten over røyken av brennende torv, eller med varmluft. Deretter brygger man øl av kornet, og ølet destilleres så to ganger i et destilleringsapparat som kalles «pot-still». I noen destillerier kan pot-stillene være ulike og de betegnes wash still og spirit still. Rene, skotske maltwhiskyer har siden 1990-tallet fått økt popularitet.

Grainwhisky er basert på en blanding av flere kornsorter, blant andre hvete, rug og mais. Grainwhisky destilleres én gang og rektifiseres, noe som gir en nøytral sprit.

Skotsk whisky kommer fra distriktene Highlands (herunder blant andre Jura, Orknøyene og Skye), Lowlands, Speyside, Campbeltown og Islay. Hvis kornet er tørket over torvrøyk, får whiskyen et utpreget røykpreg, noe som ikke forekommer hvis kornet er tørket med varmluft.

Irsk whisky

Irsk whiskey som produseres av bygg, destilleres tre ganger og har som regel ingen røykkarakter.

Amerikansk og canadisk whisky

Mest kjent blant de amerikanske whiskeyene er bourbon fra Kentucky, fremstilt av minst 51 prosent mais. Rugwhisky fremstilles både i Canada og USA. I statene Kentucky og Tennessee produseres det også en sour mash (surmesk) bourbon, der deler av mesken fra forrige batch blir brukt som startkultur for neste batch. En av de mest kjente whiskyene innen denne kategorien er Jack Daniel's Old No. 7.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg