skotsk whisky. Av . CC BY SA 2.0

whisky

Av .

Artikkelstart

Whisky er brennevin fremstilt av forskjellige sorter korn. Skotsk whisky, som er mest populært i Europa, er som regel en blanding (blend) av maltwhisky og grainwhisky.

Faktaboks

Uttale

vˈiski

Etymologi
engelsk whisky, fra gælisk uisge (beatha) '(livets) vann', etter latin aqua vitae; jamfør akevitt
Også kjent som

whiskey (amerikansk- og irsk-engelsk)

Maltwhisky fremstilles av maltet bygg, tørket ved hjelp av torvrøyk, og destilleres to ganger. Rene, skotske maltwhiskyer har det siste årene fått økt popularitet.

Grainwhisky er basert på en blanding av flere kornsorter, blant andre hvete, rug og mais. Grainwhisky destilleres én gang og rektifiseres, noe som gir en nøytral sprit.

For at produktet skal kunne kalles whisky må det lagres i minimum tre år, i hovedsak på nye eikefat, og ha et alkoholinnhold høyere enn 40 volumprosent. Lagring opptil 50 år kan forekomme som kuriositeter, mens 21 års lagring vanligvis er den øverste grensen.

Skotsk whisky kommer fra distriktene Highlands (herunder blant andre Jura, Orknøyene og Skye), Lowlands, Speyside, Campbeltown og Islay. De fleste av whiskyene har utpreget røyksmak.

Irsk whiskey som produseres av bygg, destilleres tre ganger og har ingen røykkarakter.

Mest kjent blant de amerikansk whiskeyene er bourbon fra Kentucky, fremstilt av minst 51 prosent mais. Rugwhisky fremstilles både i Canada og USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg