Whisky er brennevin fremstilt av forskjellige sorter korn. Mest populært i Europa er skotsk whisky, som regel en sammensetning (blend) av maltwhisky og grainwhisky.

Maltwhisky fremstilles av maltet bygg, tørket ved hjelp av torvrøyk, og destillert to ganger. Grainwhisky derimot er en éngangsdestillert og rektifisert nøytral sprit som også baserer seg på andre kornslag som hvete og mais. Rene skotske maltwhiskyer omsettes også, men i mer beskjeden grad.

Skotsk whisky kommer blant annet fra distriktene Highland (Glenlivet med flere), Lowland og Islay, og har utpreget røyksmak. Irsk whiskey fremstilles av bygg, men har ingen karakter av røyk.

Av amerikansk whiskey er bourbon fra Kentucky, fremstilt av minst 51 % mais, mest kjent. Rugwhisky (rye whisk[e]y) fremstilles både i Canada og USA.

Whisky lagres på eikefat i normalt 3–10 år. Lagring opptil 50 år kan forekomme som kuriositeter, men 21 år utgjør vanligvis øverste grense. Alkoholstyrken ved salg er vanligvis 43 %.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.