Karve, toårig urt i skjermplantefamilien. 15–50 cm høy, med grov, tappformet rot, findelte blad og hvite eller rødlige blomster. De øvre stengelbladene har to små, finnete blad ved grunnen av bladsliren, noe som er enestående blant skjermplantene og derfor et godt kjennemerke. Frukten er 4 mm lang og 2 mm bred; den inneholder en tyntflytende olje, karveolje, som er meget aromatisk. Frukt av viltvoksende planter inneholder mer olje enn de som er dyrket. Karve er utbredt i Nord-Asia og store deler av Europa, i Norge på tørre engbakker nær dyrket mark gjennom hele landet, opp til 1250 moh. i Hordaland.

Frøene av karve brukes som krydder i forskjellige matretter (pultost, brød, kjøttretter, blodmat) og som smaksstoff i brennevin. De unge bladene og roten brukes som grønnsak lik spinat, kalles da karvekål. I folkemedisinen er karve bl.a. brukt som middel mot mageonder, særlig mot for mye luft i magen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.