Karve: Blader og frø. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

karve

Carum carvi, karve. Foto fra: Hjerritsdal mølle, Hobro, Danmark

Artikkelstart

Karve er en toårig urt i skjermplantefamilien.

Faktaboks

Etymologi
middelnedertysk, over romanske språk fra arabisk
Også kjent som
Carum carvi

Den blir 15–50 centimeter høy og har grov, tappformet rot, findelte blad og hvite eller rødlige blomster. De øvre stengelbladene har to små, finnete blad ved grunnen av bladsliren, noe som er enestående blant skjermplantene og derfor et godt kjennemerke. Frukten er 4 millimeter lang og 2 millimeter bred. Den inneholder en tyntflytende olje, karveolje, som er meget aromatisk. Frukt av viltvoksende planter inneholder mer olje enn de som er dyrket.

Karve er utbredt i Nord-Asia og store deler av Europa, og i Norge på tørre engbakker nær dyrket mark gjennom hele landet, opp til 1250 meter over havet i Hordaland.

Frøene av karve brukes som krydder i forskjellige matretter (pultost, brød, kjøttretter, blodmat) og som smaksstoff i brennevin. De unge bladene og roten brukes som grønnsak lik spinat, og kalles da karvekål. I folkemedisinen er karve blant annet brukt som middel mot mageonder, særlig mot for mye luft i magen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg