karve

Carum carvi, karve. Foto fra: Hjerritsdal mølle, Hobro, Danmark

Carum carvi, karve. Foto fra: Hjerritsdal ved Mariager Fjord, Danmark

Karve, toårig urt i skjermplantefamilien. 15–50 cm høy, med grov, tappformet rot, findelte blad og hvite eller rødlige blomster. De øvre stengelbladene har to små, finnete blad ved grunnen av bladsliren, noe som er enestående blant skjermplantene og derfor et godt kjennemerke. Frukten er 4 mm lang og 2 mm bred; den inneholder en tyntflytende olje, karveolje, som er meget aromatisk. Frukt av viltvoksende planter inneholder mer olje enn de som er dyrket. Karve er utbredt i Nord-Asia og store deler av Europa, i Norge på tørre engbakker nær dyrket mark gjennom hele landet, opp til 1250 moh. i Hordaland.

Faktaboks

etymologi:
middelnedertysk, over romanske språk fra arabisk
også kjent som:
Carum carvi

Frøene av karve brukes som krydder i forskjellige matretter (pultost, brød, kjøttretter, blodmat) og som smaksstoff i brennevin. De unge bladene og roten brukes som grønnsak lik spinat, kalles da karvekål. I folkemedisinen er karve bl.a. brukt som middel mot mageonder, særlig mot for mye luft i magen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg