skotsk-gælisk

Artikkelstart

Skotsk-gælisk, ofte bare kalt gælisk, er et språk som hører til den keltiske språkgrenen av den indoeuropeiske språkfamilien. Det blir talt av ca. 57 000 (2011) i Skottland, hovedsakelig på Hebridene og langs vest- og nordkysten av det skotske høylandet.

Faktaboks

Også kjent som

Gàidhlig (skotsk-gælisk), Scottish Gaelic (engelsk)

Etymologi

sammensetning av skotsk og gælisk

Språkkoder
gd, gla (GD, GLA)
ISO-639:3
gla

Det er nært beslektet med irsk og det utdødde mansk, og sammenfattes med disse i en gælisk språkgruppe innen keltisk.

Bruk

I 2011 oppga 57 000 personer at de hadde gælisk som morsmål eller snakket det på et tilsvarende godt nivå (nivå L1 og L2). 87 000 personer i Skottland oppga at de hadde noe kjennskap til skotsk-gælisk.

Tidligere ble gælisk talt over hele Skottland og språket var del av et dialektkontinuum som strakte seg til det sørlige Irland. I dag står språket sterkest i De ytre hebridene (Na h-Eileanan Siar), der omkring halvparten av befolkningen er gælisktalende. Det finnes ikke lenger enspråklige gælisktalende.

Fra 1985 har BBC har et gæliskspråklig tilbud som er basert i Stornoway og heter Radio nan Gàidheal. Kanalen er tilgjengelig i hele Skottland og sender nyheter i tillegg til ulike underholdningsprogrammer.

Lokalt er skotsk-gælisk undervisningsspråk i lavere skoleklasser. Det brukes også noe i presse og kringkasting. Bòrd na Gàidhlig ble opprettet i 2006 som del av Skottlands regjering (Riaghaltas na h-Alba) for å støtte bruken av språket og særlig for å implementere Gaelic Language Act fra 2005 som var ment å sikre et juridisk rammeverk for bruken av språket i offentlig sektor (jamfør Welsh Language Act 1993).

Utvikling

Språket har utviklet seg fra det gammelirske språket til de irske innvandrerne som kom til Skottland fra 200-tallet evt. og utover. Fra 1300-tallet regnes det som egen dialekt, og det ble eget skriftspråk fra 1600-tallet.

Den viktigste forskjellen mellom skotsk-gælisk og irsk er formsystemet, særlig verbbøyningen, som er blitt noe enklere i skotsk-gælisk. Skotsk-gælisk er spesielt rikt på vokal- og konsonant-fonemer. I medial og final posisjon finner vi preaspirasjon (jamfør islandsk).

I skotsk-gælisk finnes norrøne lånord fra tiden med vikingbygder på øyene og fastlandet. Det finnes en rekke personnavn med norrønt opphav. Blant disse kan nevnes: Tormod (fra norrønt Þórmóðr), Ìomhar (fra Ívarr) og Torcuil(fra Þórkell, Þórketill).

Skotsk-gælisk ble brakt til Nova Scotia i det østlige Canada på sent 1700-tall (1773) og har blitt talt ved Kapp Breton og i Nova Scotia frem til i dag. Dialekten her betegnes som kanadisk gælisk (A' Ghàidhlig Chanadach eller Gàidhlig Cheap Bhreatainn). Dialekten er svært truet.

Skotsk-gæliske dialekter

Norske bidrag til gælisk dialektforskning har vært avgjørende. De norske forskerne Carl Hjalmar Borgstrøm (1909–1986) og Magne Oftedal (1921–1985) kartla gæliske dialekter slik de ble talt på 1900-tallet. Disse ble publisert i flere bind i Gaelic Dialects of Scotland (volum 1–3), utgitt som supplementsbind i Norsk tidsskrift for Sprogvidenskap.

Borgstrøm gjorde det klart at det viktigste dialektskillet i de ytre Hebridene går på øya Lewis og Harris (Leòdhas agus na Hearadh).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Borgstrøm, Carl Hjalmar. 1937. The dialect of Barra in the Outer Hebrides, i: Norsk Tidsskrift for Sprogvidenskap (8)
  • Borgstrøm, Carl Hjalmar. 1940. A linguistic survey of the Gaelic dialects of Scotland. The dialects of the Outer Hebrides (Oslo: Oslo University Press).
  • Borgstrøm, Carl Hjalmar. 1941. A linguistic survey of the Gaelic dialects of Scotland. The dialects of Skye and Ross-shire (Oslo: Oslo University Press)
  • Dorian, Nancy. 1978. East Sutherland Gaelic: the dialect of the Brora, Golspie, and Embo fishing communities. (Dublin: Dublin Institute for Advanced Studies).
  • Oftedal, Magne. 1956. The Gaelic of Leurbost (Oslo: Oslo University Press)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg