Arcus

Arcus-Gruppen ASA er en norsk importør, produsent, eksportør og distributør av vin og brennevin, opprettet 1996 da Vinmonopolet ble delt i en monopoldel og en konkurransedel i forbindelse med Norges tilslutning til EØS-avtalen.

Faktaboks

også kjent som:

Arcus-Gruppen ASA

Arcus-Gruppen omfatter selskapene Arcus, Vectura og Arcus Kjemi. Arcus var lenge Norges eneste produsent av brennevin (akevitt, vodka m.m.), samt tapper bulkimportert vin og brennevin; produksjonsanlegg på Hasle i Oslo og i Hamar (rektifikasjon) og er største leverandør til Vinmonopolet. Gjennom datterselskapet Vinordia importeres vin på flasker. Arcus står også for eksport av norsk vin og brennevin med datterselskap i Finland og Sverige for det nordiske markedet. I 2017 hadde selskapet en omsetning på 2,6 milliarder kroner og 426 ansatte.

Vectura er et grossist- og distribusjonsselskap for vin, brennevin, øl og mineralvann med lager i Oslo, Trondheim og Stavanger. Største kunde er Vinmonopolet, men Vectura leverer også til hoteller, restauranter og dagligvaregrossister og samarbeider med private importører.

Arcus Kjemi importerer, produserer og distribuerer alkohol- og løsningsmiddelbaserte produkter til industri og forbrukermarkedet, bl.a. bilpleiekjemikalier, desinfeksjonssprit, hudhygienemidler og teknisk-/kjemiske faghandelprodukter som whitespirit, terpentin og smøreoljer; produksjonssteder i Oslo, Drøbak (tidl. firmaet William Nagel) og Halden. Stor råvareleverandør av løsningsmidler og alkoholer.

Arcus var tidligere helstatlig. 2001 ble 2/3 av aksjene solgt til holdingsselskapet Sucra (navnet er Arcus bakvendt), som 2003 også overtok de resterende aksjer. Sucra består av tyske Berentzen-Gruppe (største eier) og flere aktører innen vindistribusjon og næringsmiddelproduksjon, bl.a. Norske Potetindustrier, Tine Norske Meierier og Norsk Kjøttsamvirke.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg