Fennikel, flerårig urt i skjermplantefamilien. Inntil 1 m høy plante med blågrønne, findelte blad og gule blomster i store skjermer uten stor- eller småsvøp. Fennikel stammer fra middelhavsområdet og finnes av og til forvillet på avfallsplasser i Norge. Flere underarter, krydderfenikkel, F. vulgare ssp piperitum, knollfenikkel, F. vulgare ssp azoricum, med fortykket bladslire og -stilk, og hagefenikkel, F. vulgare ssp dulce. Minifenikkel er små og avlange.

Den eteriske oljen i fruktene har sterk, aromatisk lukt og søt smak, og har siden oldtiden vært brukt som smaksstoff og i medisinen.

Fennikel brukes også som grønnsak, rå eller kokt. Det myke, saftige fruktkjøttet har en søtaktig smak, som anis. Bladene kan brukes som smakstilsetning i salater, og som pynt. Friske skudd kan brukes som dill. Fruktene brukes som krydder i bakverk og frøene i forskjellige retter av kjøtt, fisk og sopp. Fenikkel inneholder ca. 31 mg vitamin C, 396 mg kalium, 3,3 g kostfiber, 90 % vann, 0,4 g fett og 110 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Navnet fennikel er fra mnty., egentlig diminutiv av lat. foenum, 'høy'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.