Foeniculum vulgare (Cultiv)

Foeniculum vulgare (Cultiv), fennikel. Foto fra: Den Økologiske Have

Fennikel er en flerårig urt i skjermplantefamilien. Planten blir inntil en meter høy, med blågrønne, findelte blader og små og gule blomster som vokser i skjermer som blir 5–15 cm i diameter uten stor- eller småsvøp. Fruktene er lysebrune, 4–10 mm lange.

Faktaboks

Uttale

f'ennikel

Etymologi
nedertysk venekel, fra latin foeniculum, diminutiv av foenum ‘gress, høy’
Også kjent som
(vitenskapelig navn)
Vitenskapelig navn
Foeniculum vulgare
Beskrevet av
Philip Miller

Fennikel stammer fra middelhavsområdet og finnes av og til forvillet på avfallsplasser i Norge.

Typer

Det finnes flere underarter, krydderfenikkel, F. vulgare ssp piperitum, knollfenikkel, F. vulgare ssp azoricum, med fortykket bladslire og -stilk, og hagefenikkel, F. vulgare ssp dulce. Minifenikkel er små og avlange.

Bruk

Bakt fennikel er godt tilbehør til mange retter.
.

Den eteriske oljen i fruktene har sterk, aromatisk lukt og søt smak, og har siden oldtiden vært brukt som smaksstoff og i medisin. Fennikel brukes også som grønnsak, rå eller kokt. Det myke, saftige fruktkjøttet har en søtaktig smak, som anis. Bladene kan brukes som smakstilsetning i salater, og som pynt. Friske skudd kan brukes som dill. Fruktene brukes som krydder i bakverk og frøene i forskjellige retter av kjøtt, fisk og sopp.

Fennikelfrø brukes i chutneyer, sursylting og bakverk og passer i potet- og grønnsaksretter, til svine- og lammekjøtt og sammen med bønner, kål og suragurker. I India tygges frøene etter måltidet for å rense munnen og få frisk pust.

Bladene kan brukes som garnityr på samme måte som dill, for eksempel til fisk og i supper og sauser. Urten anvendes mye i middelhavsområdet, først og fremst til sjømat- og skalldyrretter. Finhakkede blader er velegnet til å smaksette urtesmør. Stilken kan finsnittes og brukes rå i salater eller kokes som grønnsak.

Av fennikelfrø utvinnes eterisk olje som brukes i næringsmiddelindustrien til å smaksette søtsaker, drops (Kongen av Danmark), brennevin (for eksempel akevitt og absint) og likører.

Næringsinnhold

Fennikelfrø

.

Fennikel inneholder cirka 31 mg vitamin C, 396 mg kalium, 3,3 g kostfiber, 90 prosent vann, 0,4 g fett og 110 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Historie

Foeniculum vulgare

Foeniculum vulgare, fennikel. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Fennikel er en eldgammel kulturplante. Den har blitt dyrket i årtusener, både som kulinarisk og medisinsk urt over store deler av Europa, NordAfrika og Asia. I Egypt er planten omtalt allerede på 1500-tallet fvt. i Ebers-papyrusrullene (medisinsk dokument som omhandler urter fra oldtidens Egypt). De gamle romerne spredte planten. De tok den med seg overalt hvor de dro. I dag dyrkes urten over hele den tempererte del av verden.

Fennikel har også lange tradisjoner i Norge. Ved arkeologiske utgravninger i Gamlebyen i Oslo er det funnet fennikelfrø som er datert til cirka 1250 evt.

Innen folkemedisinen har fennikelte eller frø blitt brukt blant annet for å øke melkeproduksjonen hos ammende mødre, mot fordøyelsesbesvær og hoste.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

fennikel
Foeniculum vulgare
Tidligere vitenskapelig navn
Foeniculum officinale All., Anethum foeniculum L.
Artsdatabanken-ID
100325
GBIF-ID
3034922

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg