Fennikel, flerårig urt i skjermplantefamilien. Inntil 1 m høy plante med blågrønne, findelte blad og gule blomster i store skjermer uten stor- eller småsvøp. Fennikel stammer fra middelhavsområdet og finnes av og til forvillet på avfallsplasser i Norge. Flere underarter, krydderfenikkel, F. vulgare ssp piperitum, knollfenikkel, F. vulgare ssp azoricum, med fortykket bladslire og -stilk, og hagefenikkel, F. vulgare ssp dulce. Minifenikkel er små og avlange.

Den eteriske oljen i fruktene har sterk, aromatisk lukt og søt smak, og har siden oldtiden vært brukt som smaksstoff og i medisinen.

Fennikel brukes også som grønnsak, rå eller kokt. Det myke, saftige fruktkjøttet har en søtaktig smak, som anis. Bladene kan brukes som smakstilsetning i salater, og som pynt. Friske skudd kan brukes som dill. Fruktene brukes som krydder i bakverk og frøene i forskjellige retter av kjøtt, fisk og sopp. Fenikkel inneholder ca. 31 mg vitamin C, 396 mg kalium, 3,3 g kostfiber, 90 % vann, 0,4 g fett og 110 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Navnet fennikel er fra mnty., egentlig diminutiv av lat. foenum, 'høy'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.