fennikel

Fennikel er en flerårig urt i skjermplantefamilien. Planta blir inntil en meter høy, med blågrønne, findelte blader og gule blomster i store skjermer uten stor- eller småsvøp.

Faktaboks

fennikel

Foeniculum vulgare (vitenskapelig navn)

Uttale

f'ennikel

Etymologi

nedertysk venekel, fra latin foeniculum, diminutiv av foenum 'gress, høy'

Også kjent som

Foeniculum vulgare (vitenskapelig navn)

Fennikel stammer fra middelhavsområdet og finnes av og til forvillet på avfallsplasser i Norge.

Typer

Det finnes flere underarter, krydderfenikkel, F. vulgare ssp piperitum, knollfenikkel, F. vulgare ssp azoricum, med fortykket bladslire og -stilk, og hagefenikkel, F. vulgare ssp dulce. Minifenikkel er små og avlange.

Bruk

Den eteriske oljen i fruktene har sterk, aromatisk lukt og søt smak, og har siden oldtiden vært brukt som smaksstoff og i medisin. Fennikel brukes også som grønnsak, rå eller kokt. Det myke, saftige fruktkjøttet har en søtaktig smak, som anis. Bladene kan brukes som smakstilsetning i salater, og som pynt. Friske skudd kan brukes som dill. Fruktene brukes som krydder i bakverk og frøene i forskjellige retter av kjøtt, fisk og sopp.

Næringsinnhold

Fenikkel inneholder cirka 31 mg vitamin C, 396 mg kalium, 3,3 g kostfiber, 90 prosent vann, 0,4 g fett og 110 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg