fennikel

Foeniculum vulgare (Cultiv), fennikel. Foto fra: Den Økologiske Have

Foeniculum vulgare, fennikel. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Fennikel er en flerårig urt i skjermplantefamilien. Planta blir inntil en meter høy, med blågrønne, findelte blader og gule blomster i store skjermer uten stor- eller småsvøp.

Faktaboks

uttale:

f'ennikel

etymologi:

nedertysk venekel, fra latin foeniculum, diminutiv av foenum 'gress, høy'

også kjent som:

Foeniculum vulgare (vitenskapelig navn)

Fennikel stammer fra middelhavsområdet og finnes av og til forvillet på avfallsplasser i Norge.

Typer

Det finnes flere underarter, krydderfenikkel, F. vulgare ssp piperitum, knollfenikkel, F. vulgare ssp azoricum, med fortykket bladslire og -stilk, og hagefenikkel, F. vulgare ssp dulce. Minifenikkel er små og avlange.

Bruk

Den eteriske oljen i fruktene har sterk, aromatisk lukt og søt smak, og har siden oldtiden vært brukt som smaksstoff og i medisin. Fennikel brukes også som grønnsak, rå eller kokt. Det myke, saftige fruktkjøttet har en søtaktig smak, som anis. Bladene kan brukes som smakstilsetning i salater, og som pynt. Friske skudd kan brukes som dill. Fruktene brukes som krydder i bakverk og frøene i forskjellige retter av kjøtt, fisk og sopp.

Næringsinnhold

Fennikel inneholder cirka 31 mg vitamin C, 396 mg kalium, 3,3 g kostfiber, 90 prosent vann, 0,4 g fett og 110 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg