Dill. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

dill

Dill Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Dill er en ettårig urt i skjermplantefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Anethum graveolens

Den blir inntil én meter høy, har trådaktig delte blad og gule blomster, og er rik på eteriske oljer.

Dill stammer fra middelhavslandene og dyrkes som krydderplante. Den benevnes bladdill, grønn dill, skjermdill eller krondill etter hvilken plantedel som benyttes. Bladdill høstes når planten er 15–40 centimeter. Krondill høstes først når blomstringen er avsluttet.

Skjermdill, også kalt blomsterdill, som er skjermene med umodne frø, brukes til syltede agurker, pickles med mer.

Bladene blir brukt som smakstilsetning til sild, poteter og flere slags skalldyr. De kan tørkes.

Dill er en hardfør plante som kan dyrkes overalt i Norge. I gammel tid ble roten brukt mot øyeskade og saften av frøene mot fødselsrier og kolikk. I germansk folkemedisin er dill, i likhet med karve og fennikel, verneråd for kveg «når onde makter menes å ta melken fra dem».

Tegning av ulike krydderplanter: Persille, basilikum, mynte, salvie, oregano, rosmarin, timian, laurbær og dill.

Krydderplanter
Av /Shutterstock.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg