Koriander
Koriander i potte
Koriander
Av /Shutterstock.
Coriandrum sativum

Coriandrum sativum, koriander. Foto fra: Østerlars, Bornholm

Koriander er en ettårig urt i skjermplantefamilien som er en mye brukt krydderplante.

Faktaboks

Uttale
koriˈander
Etymologi
av gresk ‘tege’
Vitenskapelig navn
Coriandrum sativum
Beskrevet av
Carl von Linné
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko

Koriander blir opptil 60 centimeter høy. De nedre bladene er håndflikete og fjærflikete lenger oppe på stengelen. Blomstene sitter i små skjermer og er lyserøde eller hvite. Fruktene er kulerunde, 3–5 millimeter i diameter og inneholder to frø.

Koriander er en gammel krydderplante og medisinplante som i oldtiden ble dyrket i Egypt og Vest-Asia. Den har også vært dyrket i Norge og finnes av og til forvillet. Koriander anvendes til fremstilling av likører, konditorvarer og i kjøttvarer, for eksempel servelatpølse.

Bruk

Koriander
Fersk koriander
Koriander
Av /Shutterstock.
Koriander
Korianderfrø
Koriander
Av /Shutterstock.

I Sørøst-Asia brukes først og fremst bladene, mens i Vesten og Midtøsten er det tradisjonelt frøene som har vært mest populære. I Mexico og Karibia er også koriandersmaken populær, men der brukes gjerne bladene fra meksikansk koriander i salsaer og guacamole (avokadopuré). I andre deler av Sør-Amerika brukes quillquiña (boliviansk koriander) på samme måten.

I Norge har korianderfrø fortrinnsvis blitt brukt i bakervarer som brød, kaker og kjeks, og som pølsekrydder. Men krydderet er også velegnet i en rekke kjøttretter, som for eksempel kebab og kjøttkaker, samt til kylling, fisk og poteter. Koriander går godt sammen med andre krydder, som for eksempel spisskummen, chili, hvitløk og sitrus.

I Nord-Afrika inngår koriander i de fleste krydderblandinger. Også i Sentral- og Sør-Asia er korianderfrø en viktig bestanddel i en rekke krydderblandinger, karriretter, pickles og chutneyer. I India er dhana dal en spesialitet. Dette er ristede korianderfrø som brukes i sauser og karriretter, spises som forfriskning etter måltider, eller varmes opp i panne med litt sitron og salt og spises som snacks.

Friske korianderblad mister det meste av smaken ved varmebehandling og bør tilsettes etter koking eller steking, eller brukes som garnityr. I Sørøst-Asia anvendes korianderblader i mange retter, for eksempel i karriretter, fiske- og kyllingretter og salater. Bladene er velegnet sammen med andre krydder, som for eksempel ingefær, chili og kaffirlime.

Olje fra korianderfrukt brukes til smaksetting av hveteøl, likører og brennevin, blant annet akevitt, og i parfymeindustrien.

Historie

Koriander er en svært gammel kulturplante og har vært dyrket i over 3000 år. Urten var høyt verdsatt både som kulinarisk og medisinsk urt, og den er omtalt både i gamle sanskritskrifter og Bibelen så vel som i Tusen og én natt. I Tutankamons grav i Egypt fra 1300-tallet fvt. ble det funnet mange typer urter og krydder, blant annet korianderfrø.

Romerne brakte med seg urten nordover i Europa når de erobret nytt land, og på denne måten spredte bruken seg. I middelalderen var den spesielt populær, blant annet fordi krydderet hadde evnen til å dekke over smaken av bedervet kjøtt. På slutten av 1600-tallet ble koriander innført til Nord-Amerika, og urten dyrkes nå over store deler av verden.

Umodne korianderfrø har en intens og ubehagelig lukt som minner om lukten fra bærtege/bærfis eller veggdyr, og på grunn av dette har planten fått det latinske navnet coriandrum som er utledet av koris som betyr veggdyr.

Innen folkemedisinen har koriander blitt brukt mot blant annet fordøyelsesproblemer, tarmgass og søvnproblemer. Frøene ble også benyttet i elskovsdrikker.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

koriander
Coriandrum sativum
Artsdatabanken-ID
100305
GBIF-ID
3034871

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg