liter

Artikkelstart

Liter er en volumenhet og definert som volumet av en kube der lengden av sidekanten er 10 centimeter (1 dm). Liter har samme definisjon som den avledede SI-enheten kubikkdesimeter (dm3). Tidligere ble én liter definert som volumet av ett kilogram rent vann ved 4 °C.

Faktaboks

Etymologi
fransk, til middellatin og gresk litra, vekt av 12 unser
Også kjent som

l, L

Symbolet for liter er l eller L.

Volumenheten liter brukes gjerne for å angi volumet av flytende varer eller faste stoffer som er pulverisert, mens kubikkmeter, eller avledede enheter av kubikkmeter, benyttes når gjenstanden som skal måles kan beregnes på grunnlag av gjenstandens utstrekning eller deplasement.

Liter er ikke en SI-enhet, men godkjent for bruk sammen med SI-enheter. Enheten kan brukes sammen med SI-prefikser for å danne større og mindre enheter. De vanligste er:

Enhet Symbol Betydning
hektoliter hl 100 l = hundre liter
desiliter dl 0,1 l = en tiendedels liter
centiliter cl 0,01 l = en hundredels liter
milliliter ml 10−3 l = en tusendels liter
mikroliter µl 10−6 l = en milliondels liter
nanoliter nl 10−9 l = en milliarddels liter

Historikk

Ved innføringen av metersystemet i Frankrike i 1793 ble litre = 1 dm3 foreslått som volumenhet. Det viste seg å være umulig å få realisert en nøyaktig standard for volum ut fra denne definisjonen. Derfor ble enheten i stedet satt lik volumet av ett kilogram rent vann ved 4 °C. Senere målinger viste at dette svarte til 1,000 027 dm3. Ved Meterkonvensjonen (1875) ble enheten beholdt. Ved vedtak i Generalkonferansen for mål og vekt (CGPM) i 1901 ble én liter definert som volumet av ett kilo rent vann ved dets største tetthet og ved 1 atm trykk. I 1929 ble omregningsfaktoren til dm3 fastsatt til 1,000 028, og CGPM forandret i 1950 formelt definisjonen til å lyde 1 l = 1,000 028 dm3, men vedtok i 1964 å gå tilbake til den opprinnelige definisjonen, 1 l = 1 dm3.

I 1979 ble L godkjent som alternativt symbol til l, for å unngå forveksling med tallet 1, men i strid med regelen om at stor bokstav bare skal brukes som symbol for enhetsnavn som er avledet av personnavn. Det er forutsatt at man senere skal vurdere hvilket av de to symbolene som skal brukes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Hallvard Gøthesen

i avsnittet over tabellen står det samme istedenfor sammen, vil anbefale å bytte dette. :)

svarte Knut Hofstad

Feilen er rettet, takk for innspillet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg